Korlátozásokat vezethet be Izrael egyes európai országokba való utazás esetén

Korlátozásokat vezethet be Izrael egyes európai országokba való utazás esetén

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium főigazgatója Nachman Ás legutóbbi nyilatkozata során arra utalt, hogy elképzelhető az egyes európai országokban tapasztalható emelkedő fertőzésszámok miatti utazási korlátozások bevezetése.

Az igazgató ugyan nem részletezte, mely országokban javasolják a szigorítások újbóli bevezetését, azonban héber médiajelentések szerint több olyan célállomás is szóbakerült, amelyek felülvizsgálat alatt állnak.

A lista élén jelenleg Ausztria áll. Az osztrák kormány vasárnap éjféltől országos zárlatot rendelt el a beoltatlanok számára, hogy lassítsa a koronavírus gyors terjedését, ugyanakkor a helyi hatóságok aggódnak a halálozások számának növekedése, és amiatt, hogy az osztrák kórházi személyzet nem lesz képes kezelni az egyre növekvő számú COVID-19 fertőzött beteget.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltató Ausztrián kívül Bulgáriát, Lengyelországot, Ukrajnát, Romániát, Belgiumot és Hollandiát említette fő veszélyforrásként Az egészségügyi minisztérium állítólag olyan lehetőségekről tárgyal, amely megengedné a Hollandiába és Belgiumba történő utazást, annak ellenére, hogy az izraeli hatóságok vörös országként fogják kezelni, azzal a megkötéssel, hogy az utazóknak meghatározott időre karanténban kell tartózkodniuk az említett országokból való visszatérés után, kiegészítve a kötelező teszteléssel, amely minden beutazó számára kötelező, mielőtt felszáll az izraeli járatra és a Ben-Gurion repülőtérre való megérkezés után.

A szaktárca tisztviselői arról tárgyaltak, hogy kielemzik az osztrák helyzetet mielőtt vörös jelzésű országnak jelölik és azt is fontolóra veszik, hogy minden Izraelbe érkezőnek, beleértve azokat is, akik három oltást már megkaptak, további vírustesztet kell végezniük a beérkezést követő harmadik napon.

A Ynet hírportálnak nyilatkozva Ás megjegyezte, annak ellenére, hogy a Ben Gurion repülőtérre érkezők között jelenleg kevés a fertőzött utazók száma, állandó helyzetértékelést tartanak annak eldöntésére, hogy mely országot tekintik veszélyforrásnak. Mindezek után a megyék is vörös jelzésűvé válhatnak, és a fertőzési aránytól függően megtilthatják az utazást egyik hétről a másikra.

Ás a jelenlegi európai koronavírus-járványt a COVID-19 elleni védőoltás idővel csökkenő hatékonyságának tulajdonította.