Könnyű böjtöt kívánunk, valamint, hogy mindenki írassék be a jók könyvébe!

Könnyű böjtöt kívánunk, valamint, hogy mindenki írassék be a jók könyvébe!

gmarchatimaIdeje készülődni! Elvégezni az utolsó házimunkákat, előkészülni az esti ünnepi I.tentiszteletre, hiszen 18:32 perckor megkezdődik a 25 órás böjt, a Jom Kippur, mely talán a legnagyobb kihívás a zsidó emberek számára.

Az Engesztelés Napját a pecsételés napjának is nevezzük (יוֹם חתימה), mert a Ros Hásáná napjaiban hozott ítéletet most “pecsételi meg” az Örökkévaló, ekkor lesz végleges az emberek sorsáról hozott ítélet. Ezekben az órákban pecsételtetünk be a “jók könyvébe”, vagy ahogy másképpen mondjuk: az “élet könyvébe”.

Jom Kippurkor a Tóra parancsolata szerint 25 órán keresztül böjtölnünk kell, ám a parancsolat azt is mondja, hogy az egészségünk sokkal fontosabb, mint böjtölni. Az egészséges emberek ilyenkor böjttel teljesítik a mitzvát, a betegek pedig étkezéssel.
Ha valakinek nincs elég ereje zsinagógába menni és imádkozni, annak sem kell aggódnia, mert a kántor ilyenkor mindazok nevében is imádkozik, akik önhibájukon kívül nem tudnak megjelenni a zsinagógában.

INGMRF-00015219-001Tórai parancs, hogy Jom Kippur napján minden felnőtt ember sanyargassa a lelkét. Bölcseink szerint öt módja van a sanyargatásnak: Nem szabad enni-inni, bőrcipőben járni, élvezeti fürdést venni, illatosító szerrel magunkat kenni, valamint házaséletet élni.
Ez az egyetlen böjt, amely a Tórában szerepel. A többit a történelem sötét lapjai miatt iktatták be bölcseink. Jom Kippurt azért nevezik az engesztelés napjának, mert Tisri hó 10-én jött le Mózes a Szináj hegyéről, azzal a hírrel, hogy az Örökkévaló kiengesztelődött, megbocsátotta az aranyborjú bűnét.

A zsidó ember is ezért reménykedhet, hogy ha őszinte szívvel megyünk imádkozni, akkor a mi vétkeink is megbocsátást nyernek, és megkapjuk a pecsétet a következő időszakra.


Minden hittestvérünknek jó pecsételést kívánunk, valamint, hogy írassék be a jók könyvébe!
Könnyű böjtöt!
צוֹם קַל וגמר חתימה טובה