A tavalyinál többen mondhattak áldást Pészach félünnepén a Siratófalnál

A tavalyinál többen mondhattak áldást Pészach félünnepén a Siratófalnál

A koronavírus miatti korlátozások miatt a szokásos több ezer jelenlévő helyett tavaly csak néhányan vehettek részt a Pészach idején szokásos kohanita áldáson (ברכת הכוהנים) a jeruzsálemi Siratófalnál.

Minden évben Pészach főünnepét követő napon több tízezer ember lepi el Nyugati fal előterét és a szomszédos területeket, hogy áldást kapjon több száz kohanitától. Idén már többen lehettek jelen a Siratófalnál, ahol egyszerre 10 személy befogadására alkalmas paravánokat állítottak fel, így többeknek nyílt lehetőségük arra, hogy a papi áldásban élőben részesüljenek.

A zsidó vallás szabályai szerint régen évente háromszor, köztük Pészachkor el kellett zarándokolni és áldozatot kellett bemutatni a vallás legszentebb helyén, a Templomhegyen található jeruzsálemi szentélyben, ahol jelenleg egy másik vallás, az iszlám harmadik legszentebb helye, az al-Aksza mecset áll a Mecsetek terén.

Az áldást a diaszpórában a zsidó naptár különböző időpontjaiban különböző időkben írják le, de naponta imádkoznak Jeruzsálemben, és hetente Izraelben.