Az izraeli kormány jóváhagyta a kísérleti tervet a piacok és plázák újranyitására

Az izraeli kormány jóváhagyta a kísérleti tervet a piacok és plázák újranyitására

Az izraeli kormány folytatja a második országos koronavírus-zárlat enyhítésének folyamatát annak ellenére, hogy a vírus terjedése gyorsul. 1069 új koronavírusos esetet regisztráltak szerdán az országban az Egészségügyi Minisztérium szerint, ezzel a járványkitörése óta azonosított fertőzöttek száma 332.317-re emelkedett. Az aktív esetek száma csütörtök reggel 9422 volt, míg a halottak száma 2826.

A kormányminiszterek szerdán jóváhagytak egy kísérleti tervet 15 bevásárlóközpont megnyitására az országszerte.

A szabadtéri piacok és egyes múzeumok szintén engedélyt kapnak a kísérleti terv részeként történő újranyitásra, amelynek célja a vírusbiztonsági irányelvek hatékonyságának tesztelése. Az úgynevezett koronavírus-kabinet nem sokkal szerda éjfél után hagyta jóvá a tervet, amelyet a Pénzügyminisztérium, valamint a Gazdasági és Ipari Minisztérium terjesztett elő. A bevásárlóközpontok valószínűleg pénteken újra megnyithatnak egészen december 6-ig.

A kísérleti program során a bevásárlóközpontok kötelesek betartani az Egészségügyi Minisztérium előírásait a látogatók nyomon követése, a vírusszabályok betartásának biztosítása és az összejövetelek korlátozása érdekében. Az újranyitásokat az egészségügyi minisztérium ellenőrei figyelemmel fogják kísérni.

Az üzletek tulajdonosai és alkalmazottai speciális képzéseken vesznek részt. Az alapvető szolgáltatást nyújtó üzletek, például a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok, több vásárlót engedhetnek be, mint a nem alapvető üzletek.

A bevásárlóközpontok tulajdonosait vagy üzemeltetőit, akik megsértik az irányelveket, minden szabálysértésért 5000 sékel (460ezer Ft) bírsággal sújtják.

A program végén a tisztviselők következtetéseket vonnak le a bevásárlóközpontok biztonságáról, és eldöntik, mikor és hogyan nyílhatnak meg újra Izrael plázái. A kritériumok a kihasználtsági korlátoknak való megfelelésen, a maszkviselésen és a bevásárlóközpontok és üzletek bejáratánál az összejövetelek kialakulásának megakadályozásán alapulnak.

A bevásárlóközpontok közül hatot már kiválasztottak, a fennmaradó kilencet sorsolás útján határozzák meg, a tulajdonosokkal és a lakossággal szembeni igazságosság érdekében.

A kísérleti célra már jóváhagyott hat bevásárlóközpont Izrael két vezető bevásárlóközpont-üzemeltetőjéhez, az Azrieli Group-hoz és az Ofer-hez tartozik, amelyek egyenként három bevásárlóközpontot nyitnak meg. A fennmaradó kilenc bevásárlóközpont nem ezekhez a vállalatokhoz tartozik.

A kísérlet számára már megtisztított hat bevásárlóközpont Jeruzsálemben, Haifán, Kirjat Bialikban, Ramat Ganban, Petah Tikván és Beersevában található.

A szabadtéri piacok szintén újból megnyílhatnak. A bejáratnál a kísérők feladata a társadalmi távolságtartás, a maszkviselés és a beengedett emberek számának korlátozása lesz. Az étkezéseket sem a piacokon, sem a bevásárlóközpontokban nem fogják engedélyezni.