Kilenc érdekes tudnivaló az új Kneszetről

Kilenc érdekes tudnivaló az új Kneszetről

Tizenkét év után először nem Benjamin Netanjahunak hívják Izrael miniszterelnökét, új összetételű. Netanjut és a Likudot az ellenzék soraiban felvonultató parlamentje van az országnak.

A vasárnap este esküt tett új kormány hat politikai párt széles koalícióját vonultatja fel.

Az israel21c weboldal összegyűjtött kilenc érdekes információt az átformálódott Kneszetről:

1. A most hatalomba lépő 49 éves Naftali Bennett az első miniszterelnök a csúcstechnológia világából, két sikeres szoftvercég, a Cyota és a Soluto vezetése fűződik a nevéhez. Ő az első miniszterelnök, aki kipát visel.

2. A kormánykoalíció egy arab pártot – az iszlamista Ra’am pártot – is magában foglalja.

3. Az egészségügyi miniszter, Nitzan Horowitz az első nyíltan meleg Kneszet-tag, aki egy nagy párt (Meretz) élén állt.

4. Az új kormány tagja két testi fogyatékossággal élő vezető: Shirley Pinto, Izrael első süket Knesszet tagja, és Karine Elharrar, aki izomsorvadásos betegségben szenved, ő energiaügyi miniszterként dolgozik az új izraeli parlamentben.

5. Az új Kneszetnek kilenc női minisztere van (a huszonhétből), ami Izrael történelmében a legmagasabb szám.

6. Két arab kabinetminiszter van: Esawi Frej és Hamed Amar.

7. Két új Knesset-tag angol nyelvterületen lévő országokból származik: a Fokvárosban nevelkedett Ruth Wasserman Lande és az Észak-Karolinában élő Prof. Alon Tal. Tal-t számolva a Knesszet 73 éves története során mindössze nyolc amerikai származású tag volt.

8. Három egykori újságíró is tagja a parlamentnek: Yair Lapid, Nitzan Horowitz és Merav Michaeli. Lapid néhai apja, Tommy szintén tévéújságíró-politikus lett.

9. Omer Bar-Lev közbiztonsági miniszter ugyanazon minisztérium élére került, amelyet néhai apja. Haim Bar-Lev 1984-től 1990-ig vezette az akkor más néven működő, de lényegében ugyanezt a területet felölelő minisztériumot.