Kijárási tilalom lép érvénybe Izraelben Pészachkor

Kijárási tilalom lép érvénybe Izraelben Pészachkor

Izraelben szigorú rend lép életbe Pészach idejére. Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök újabb korlátozásokat jelentett be: a koronavírus-járvány lassítása érdekében az ünnep idején kijárási tilalom lép életbe.

A miniszterelnök hétfő este jelentette be, hogy kedden délután négy órától péntek este hétig (később kiderült, hogy szombat estig) tilos lesz elhagyni a településeket, de a szerdai széderen még szigorúbb szabályok lépnek életbe, a lakosok egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat délután két órától másnap reggel hétig.

Pészachkor, a kivonulás ünnepén rendszerint összegyűlnek a családok, a távolabbi rokonok is, és attól tartanak, hogy az ünnep elősegítheti a vírus terjedését.

Netanjahu szerint az elkövetkező napok Izraelben sorsdöntőek lesznek a koronavírus elleni küzdelem szempontjából. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bár a helyzet Izraelben a világ többi országához viszonyítva viszonylag jó, nagyon fontos a közösségi távolságtartásra vonatkozó rendeletek betartása.
“Amikor az egészségről és a halálról beszélünk, tilos kiskapukat keresni. Purimkor terjedt a vírus, de peszach nem lesz purim. Minden családnak a közvetlen hozzátartozóival kell töltenie a széderestét” – mondta Netanjahu tévés közleményében.

Az izraeli koronafertőzések száma kedden elérte a 8904-et. 140 beteg állapota súlyos, közülük 109 van lélegeztetőn, 197 beteg állapota pedig közepesen súlyos. Eddig 57 halálos áldozata volt a járványnak, és 670 beteg gyógyult meg. Az egészségügyi szervezetek attól tartanak, hogy sokkal több fertőzött van, és főként az ultraortodox lakosság körében terjedhet könnyen a vírus, mert hagyományaikat nem akarják feláldozni a távolságtartási rendeletekkel szemben.