Kedd estétől lép érvénybe a kijárási tilalom Izraelben

Kedd estétől lép érvénybe a kijárási tilalom Izraelben

Hétfő estére 133.183-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. Vasárnap 2234, éjfél óta 1790 új esetet regisztráltak.
Az aktív esetek száma 26722, a felgyógyultaké 105435 míg az elhunytaké 1026.

Izraeli koronavírus-projektmenedzsere, Ronni Gamzu professzor este egy sajtótájékoztatón beszélve elismételte a magas fertőzési rátájú területek lakóinak, hogy az ottani korlátozások bevezetését célzó kormányzati döntések nem személyes jellegűek.

A professzor megint bocsánatot kért az ultraortodox közösségtől, „ha úgy érezték, hogy megbélyegeztük őket”, különösen a vörös városok lakói. A szigorúbb szabályozásra kijelölt helységek többsége arab vagy ultraortodox többségű.

Gamzu a rendeletek betartására szólította a lakosságot:
„Álljatok le az esküvőkkel, álljatok le az összejövetelekkel. Tudjuk, hogy fertőzéseket okoz”.

A professzor továbbá tisztázta, hogy nem mond le.

Néhány órával a tervezett éjszakai kijárási tilalom megkezdése előtt a mintegy 40 vörösnek jelölt városban és közösségben, az egészségügyi minisztérium hétfő este közölte, hogy az új korlátozásokat csak kedd estétől hajtják végre. A minisztérium szerint a rendelet kedden 19 órától lép érvénybe.

Beni Gantz védelmi miniszter hétfő reggel bejelentette, hogy izraeli katonák ezreit vezénylik ki a 40 vörös városba.
„A mai naptól elrendeltem több ezer izraeli katona és összekötő tiszt kihelyezését a vörös városok helyi hatóságaihoz valamint az ‘Alon’ főhadiszállásainak tevékenységeihez, amely a fertőzési láncok felszámolására irányuló munkát koordinálja” – mondta Gantz.