Kezdődik az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Kezdődik az idei Zsidó Kulturális Fesztivál

Ma este kezdődik a 22. Zsidó Kulturális Fesztivál, amelyen koncertek, improvizációs est és könyvbemutatók is várják a közönséget hét budapesti helyszínen szep­tember 9-ig.

A fesztivál célja, hogy a zsidó kultúrát és történelmi helyszíneket lehetőleg minél szélesebb körben mutassa meg a társadalomnak.
A célkitűzést segíti, hogy a programoknak a Dohány utcai, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, a Frankel Leó úti zsinagóga, a Goldmark terem, valamint a Bálint Ház ad otthont, új helyszínként a Wesselényi17 Komolyzenei Szalon és a Budapest Music Center mutatkozik be.

Fellép többek között a Budapest Klezmer Band, Bródy János, Illényi Katica és a Sárik Péter Trió. A kínálat izgalmas programjának ígérkezik a szerdai „háromgenerációs” koncert, ahol a nemzetközi hírű Vujicsics együttes, a Söndörgő zenekar és a VIGaD zenekar külön-külön és együtt is színpadra áll, vendégük Tolcsvay László könnyűzenész lesz. Mások mellett Balázs Fecó, Zséda, Darvas Ferenc, Müller Péter Sziámi, a Sabbathsong Klezmer Band, a Malek Andrea Soulistic, Szirtes Edina Mókus és még sokan mások. Megemlékeznek a Sárosi Katalin-Zsoldos Imre művészházaspárról, lesz Operettgála, megnézhetik az Itt és Most Társulat improvizációs estjét, valamint Rák Kati színművész, illetve Koltai Róbert és Nógrádi Gergely előadásait.

A fesztivál vasárnap este a Dohány zsinagógában kezdődik, ahol a Budapest Klezmer Band koncertezik Jordán Adéllal és Fesztbaum Bélával kiegészülve, ezen kívül az első napon a Wesselényi 17-ben Villányi Dániel zongoraművész, míg a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Zséda, Darvas Ferenc, és Müller Péter Sziámi koncertezik.