Már csaknem kétmillió izraeli megkapta az első dózist a koronavírus elleni vakcinából

Már csaknem kétmillió izraeli megkapta az első dózist a koronavírus elleni vakcinából

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint szombaton 5030 új koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, ezzel a járvány kitörése óta azonosított fertőzöttek száma 487.034-re nőtt. Az aktív esetek száma péntek vasárnap reggel 69.160 volt (közelít a szeptemberi 72.000 feletti rekordhoz), míg a halottaké 3645. Szombaton 81.858 tesztből 6,3 százalék lett pozitív.

Eddig összesen 1.817.000 állampolgár kapta meg az első adagot a koronavírus elleni vakcinából. Izraelben elsőként Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Juli Edelstein egészségügyi miniszter kapta meg a Pfizer/BioNTech vakcinájának második adagját a Siba Orvosi Központban. Netanjahu szerint  még ha a „maximális” idővel is számolunk, az oltási kampány március végére teljesíti céljait.

Az Egészségügyi Minisztérium szombaton közölte, hogy a rendkívül fertőző dél-afrikai koronavírustörzs megjelent Izraelben. A minisztérium szerint egy fejlett tesztprogramnak köszönhetően négy személynél mutatták ki a vírus dél-afrikai variánsát. Köztük volt egy nemrég Dél-Afrikából hazatért utazó és egy másik onnan érkező egyén családtagjai. Az egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy bár ez a variáns fertőzőbb, nincs bizonyíték arra, hogy súlyosabb betegséget okozna.