Kéthetes házi karantén vár mindenkire, aki belép Izraelbe

Kéthetes házi karantén vár mindenkire, aki belép Izraelbe

Izraelben minden külföldről érkezőt kéthetes házi karanténra köteleznek – jelentette be Benjamin Netanjahu miniszterelnök. Emiatt mától csak azokat a külföldieket engedik belépni az országba, akiknek van izraeli tartózkodási helyük, ahol meg tudják oldani a kéthetes házi karantént.

A döntés miatt hamarosan háromezer izraeli nem hagyhatja majd el az otthonát, de a Guardian szerint már most nyolcvanezren vannak önkéntes karanténban az országban, ahol már eddig is a világ legszigorúbb intézkedéseivel válaszoltak a koronavírus terjedésére.

Egyes vélemények szerint a minden országra kiterjedő döntés mögött az állhat, hogy az izraeli vezetés nem akarta felbosszantani közeli szövetségesüket az Egyesült Államokat, és elnökét Donald Trumpot. Izrael ugyanis már korábban is több mint egy tucat ország esetében kötelezte a beutazókat karanténra, az amerikai fertőzések miatt pedig egyre nőtt a nyomás, hogy az USA is kerüljön fel a listára. A helyzetet úgy oldották meg, hogy a világ összes országára kiterjesztették a szigorítást.

A mostani döntésnek súlyos hatása lehet az izraeli gazdaságra, és gyakorlatilag lenullázhatja az országba érkező turizmust. Az izraeli tőzsde hétfőn 6,5 százalékot esett, és rekordot döntött a napi forgalom, elsősorban a pánikhangulat miatti eladások miatt. Izraelben jelenleg 42 koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván .