Karanténban lévőknek biztosították a Tóraolvasást egy izraeli kórházban

Karanténban lévőknek biztosították a Tóraolvasást egy izraeli kórházban

Az izraeli főrabbi nem engedélyezte, hogy Tóratekercset vigyenek be a koronavírussal fertőzöttek közé a Petach Tikvában található HaSaron Kórházban, mivel azt nem lehet fertőtleníteni. A kórház azonban nem esett pánikba, így is megoldották, hogy tudjanak a hívek imádkozni.

Huszonegy koronavírussal fertőzöttet kezelnek elkülönítve mindenki mástól. A kórházi karanténban lévők között több vallásos beteg is található. Az osztály vezetője ezért egy Tórát szeretett volna bevinni a betegeknek, hogy a karanténban is megtarthassák a hagyományos szombati tóraolvasást.

A kórház vezetése kikérte erről David Lau, Izrael askenázi főrabbijának véleményét, aki nem adott engedélyt arra, hogy Tórát vigyenek be a koronavírussal fertőzött betegek közé. A főrabbi arra hivatkozott, hogy a tekercset nem lehet fertőtleníteni. Engedélyezte viszont, hogy már pénteken, éjfél után megtörténhessen a tóraolvasás.

A kórházban ennek megfelelően egy igen ötletes megoldást találtak a problémára, a távgyógyításra használt Telemedicine rendszerén keresztül olvasták fel a Tóra aktuális hetiszakaszát a karanténban lévő fertőzötteknek. Az elkülönítettek ezen kívül kaptak imakönyveket, hogy abban az időpontban, amikor a zsinagógákban istentiszteletet tartanak, ők is imádkozhassanak.