Teret neveztek el Józsefvárosban 1956 zsidó mártírjáról

Teret neveztek el Józsefvárosban 1956 zsidó mártírjáról

Józsefváros júliusi képviselő-testületi ülésén egyhangúan megszavazták, hogy Szeles Erika, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírja teret érdemel a kerületben. A testület úgy határozott, hogy hogy a Luther utca és a II. János Pál pápa tér találkozásánál lévő, eddig névtelen terület fogja viselni Szeles Erika nevét.

A Szeles Erika tér avatóünnepsége október 23-án került megrendezésre. A II. János Pál pápa tér 30. szám alatt tartott ünnepségen Pikó András polgármester, valamint Sántha Péterné, a FIDESZ- KDNP józsefvárosi képviselője mondott beszédet.

Szeles Erika 1941-ben született Budapesten egy zsidó család egyetlen gyermekeként. Édesapja 1944-ben a holokauszt áldozata lett, édesanyja három éves korától egyedül nevelte. A VIII. kerületben hármas társbérletben éltek a Bezerédi utcában. Erika néptáncolt, az általános iskola után pedig szakácstanulónak állt a Teréz körúton található Béke Szállóban.

Nagybátyja révén megismerkedett a forradalmat megelőző szellemi vonulattal és a Petőfi-kör vitáival. 15 évesen anyja könyörgése ellenére a felkelő csapatokhoz csatlakozott, a forradalom alatt önkéntes ápolónőként dolgozott, ekkor találkozott Vagn Hansen dán fotóssal, aki a világhírűvé vált fotót készítette róla.

1956. november 7-én a Blaha Lujza tér környékén egy utcai felkelő csapat tagjaként egyik megsebesült társához rohant segítséget nyújtani, amikor egy szovjet géppisztolyból halálos lövés érte a nyakán. Erikát 1956. november 14-én temették el a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. Teljes nevét az 1956-os forradalom és szabadságharc hősi halottai és ártatlan áldozatai, akiket ebben a sírkertben temettek el feliratú márványtáblán lehet megtalálni. A sírján az alábbi felirat olvasható: