Jóváhagyta az izraeli parlament a koronavírus miatti szigorú korlátozásokat

Jóváhagyta az izraeli parlament a koronavírus miatti szigorú korlátozásokat

A koronavírus miatt az izraeli parlament hétfőn jóváhagyja a rendeleteket, amelyek lehetővé teszik a teljes lakosság, vagy az idősebbek mozgásának korlátozását, otthonának elhagyását, kivéve a létfontosságú munkahelyekre és azokból történő utazást. Az élelmiszer-üzletek, a gyógyszertárak és az orvosi rendelők nyitva tartanak.

Fentieken kívül egy-egy rövid séta a lakóhely közvetlen közelében megengedett lesz, ugyanígy a kutyasétáltatás is. Az új rendeletek lehetővé teszik, hogy a rendőrség ellenőrizze a lakosság mozgását otthonán kívül. Eldőlt az is, hogy az országban a tömegközlekedést kedden vagy szerdán valószínűleg leállítják.

A miniszterelnöki hivatalban nagy vita zajlott az egészségügyminisztérium és a pénzügyminisztérium álláspontja között. Jákov Litzman pénzügyminiszter és munkatársai követelik a teljes kijárási tilalom bevezetését legalább egy hetes időtartamra. A pénzügyminisztérium ellenzi az üzleti vállalkozások bezárását, tartva attól, hogy ez olyan károkat okozhat az államnak, amelyet az csak sokára és nehezen lesz képes kiheverni.

Ezen a héten már ötezer, a jövő héten még több potenciális vírushordozót fognak tudni megvizsgálni, főként az idősebb korosztályból. Hétfő estig 1442 koronavírus-fertőzött személyt tartottak nyilván, közülük 29 súlyos állapotban Ahogyan növekszik a naponta vizsgálható személyek száma, annyival fog növekedni a diagnosztizált vírushordozók száma is, ami szakértők szerint hamarosan elérheti akár a tízezret is.