Jóváhagyásra került Izraelben a zárlat Jom Haatzmaut és a Ramadan idejére

Jóváhagyásra került Izraelben a zárlat Jom Haatzmaut és a Ramadan idejére

Az izraeli kabinet szerdán a koronavírus megfékezése érdekében megszavazott számos korlátozó intézkedést Jom Hazikaron és Jom Haatzmaut valamint a muszlim Ramadan idejére.

A csütörtökön kezdődő Ramadan alatt, a muzulmán többségű városokban lévő összes üzlet, a gyógyszertárakon kívül, 18 órától hajnali 3 óráig bezárásra kerül, hogy megakadályozzák a szent hónap alatt a gyülekezéseket, melyben a muszlimok a hagyomány szerint nap közben böjtölnek, amit éjszaka közös étkezéssel szakítanak meg.

Jom Hazikron, az elesett katonák és a terror áldozatainak emléknapja hétfő estétől kedd estig tart, a rendeletek értelmében tilos lesz a katonai temetők és emlékhelyek látogatása a nagyközönség számára.

A rendőrség azt nyilatkozta, hogy nem áll szándékukban konfrontálódni és megakadályozni a gyászoló családok látogatásait a temetőkben és emlékhelyen. A városok közötti utazás, kivéve munka és vásárlások céljából az engedélyezett boltotokban, szintén tilos lesz.

Jom Haatzmaut idejére, mely kedd estétől szerda estig tart, általános kijárási tilalom lép érvénybe, a lakosság 100 méternél távolabb nem merészkedhet az otthonától, kivéve egészségügyi okokból, a városok közötti utazás tilos lesz, a szupermarketeket pedig bezárásra kerülnek.

A kijárási tilalom április 28-án délután 5 órától másnap este 8 óráig fog tartani.