Jom Kippur: a zsidó liturgia legszebb imádságával

Jom Kippur: a zsidó liturgia legszebb imádságával

Vasárnap este beköszöntő ünnepünk, Jom Kippur legismertebb, egyben a zsidó liturgia egyik legszebb imája: Kol Nidré (כָּל נִדְרֵי)

Évente egyszer, mindig Jom Kippur este hangzik fel egy jellegzetes imánk a Kol Nidré(כָּל נִדְרֵי), amely az ünnep kezdetét is jelzi.

Az ünnep előestéjén hagyományos ősi dallammal, egyre emelkedettebb hangerővel felhangzó imádság sajátos hangulatot kölcsönöz Jom Kippur estéjének.

A Kol Nidré valójában nem is imádság, inkább egy ünnepélyes nyilatkozat, amely az esztendő során meggondolatlanul tett fogadalmak és ígéretek feloldását szolgálja. (Ebben az esetben is csak Isten vagy önmagunk esetére vonatkozhat a feloldás, nem embertársainknak tett ígéreteinkről van szó!)

Az imát ilyenkor a kántor háromszor egymás után énekli el, ennek is hagyományos, mondhatni misztikus oka van. Mielőtt azonban elhangozna, a rabbi, kezében Tóra-tekerccsel körbejárja a zsinagógát, és zsoltárverseket mond. Majd egy elöljáró társával a kántor mellé áll, hogy így rabbinikus bíróságot (bét dint) alkossanak. Erre azért van szükség, mert “bíróságként” felhatalmazzák a községet, hogy ezúttal (egyszer az esztendőben) a hitehagyott zsidókkal együtt imádkozzanak.

A Kol Nidré imádság nem tiszta héber, hanem inkább arámi nyelvű, mert több, mint 2000 esztendővel ezelőtt, amikor ez az ősi ima keletkezett, a nép nyelve az arámi volt, és arra törekedtek, hogy azt mindenki megértse.


כָּל נִדְרֵי וֶאֱסָרֵי וּשְׁבוּעֵי וַחֲרָמֵי, וְקוֹנָמֵי וּקְנָסֵי וְכִנּוּיֵי, דְּאִנְדַרְנָא, וּדְאִשְׁתַּבַּעְנָא, וּדְאַחֲרִמְנָא, וּדְאֲסַרְנָא עַל נַפְשָׁתָנָא, מִיּוֹם כִּפֻּרִים זֶה עַד יוֹם כִּפֻּרִים הַבָּא עָלֵינוּ לְטוֹבָה. בְּכֻלְּהוֹן אִחֲרַטְנָא בְהוֹן, כֻּלְהוֹן יְהוֹן שָׁרָן. שְׁבִיקִין, שְׁבִיתִין, בְּטֵלִין וּמְבֻטָּלִין, לָא שְׁרִירִין, וְלָא קַיָּמִין. נִדְרָנָא לָא נִדְרֵי, וֶאֱסָרָנָא לָא אֱסָרֵי, וּשְׁבוּעָתָנָא לָא שְׁבוּעוֹת.

Kol Nidré dallamai az egyik legszebbek a zsidó liturgiában, tökéletesen illenek Jom Kippur bensőséges hangulatához: