Jeruzsálem és Bnei Brak kicsit fellélegezhet

Jeruzsálem és Bnei Brak kicsit fellélegezhet

Csökkent a fertőzöttségi szint Jeruzsálemben és Bnei Brakban, ezért az Egészségügyi Minisztérium vasárnap este úgy döntött, hogy véget vet a zárlatnak Jeruzsálemben és egyes környékein.

A városokra vonatkozó korlátozások enyhítésére azért került sor, mert a két város polgármesterei megígérték, hogy a koronavírussal fertőzött embereket karanténba szállítják.

Egy másik döntés arra vonatkozik, hogy megengedhető-e a gyászoló családoknak a családtagok sírjainak látogatása Yom Hazikaronon, Izrael elhunyt katonáinak és a terrorizmus áldozatainak emléknapján.

Az Yad Libanim igazgatója, Eli Ben-Shem elmondta, hogy az ilyen látogatások terjeszthetik a koronavírust. Naftali Bennett védelmi miniszter azt javasolta Benjamin Netanyahu miniszterelnöknek, hogy tiltsa be a temetői látogatásokat.

Továbbra is korlátozzák az otthonok elhagyását: ha nem munkába járás céljából távozik valaki, akkor csak száz méterre lehet eltávolodni a lakhelytől, de az enyhítések keretében több kivételt engedélyeztek.
Akár ötszáz méteres távolságon belül is lehet sportolni, akár párban is, valamint nyílt területen szabad csoportosan imádkozni, de csak legfeljebb tizenkilenc fős csoportokban, egymástól két méterre, vagy egymás mellett legfeljebb két csoportban, a zsidó hagyománynak megfelelő minjenben.

Az Egészségügyi Minisztérium frissített adatai szerint eddig mintegy 13.654 izraelinél diagnosztizálták a koronavírust. Százötven beteg súlyos állapotban van, 3872 a gyógyultak száma, míg 172-en hunytak el a betegségben.