Izraeli tanulmány: a vakcina kilencven százalékban hatékony a koronavírus megelőzésében a tinédzsereknél

Izraeli tanulmány: a vakcina kilencven százalékban hatékony a koronavírus megelőzésében a tinédzsereknél

A koronavírus ellen beoltott tinédzserek kilencven százalékkal jobban védettek a fertőzésekkel szemben, mint be nem oltott társaik – állapította meg a Clalit Kutatóintézet és a Harvard Egyetem most közzétett közös tanulmánya.

A ynet híradása szerint a felmérést a negyedik hullám idején végezték Izraelben június 8. és szeptember 14. között. A kutatók közel kétszázezer beoltott és az oltást eddig még fel nem vevő 12 és 18 év közötti izraeli fiatal adatait vizsgálták.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a vakcinázott tizenévesek 93 százalékkal kisebb valószínűséggel szenvednek tüneti betegségben.
Ran Balicer Professzor, a Clalit Kutatóintézet alapító igazgatója, a Kneszet járványügyi tanácsadó testületének vezetője elmondta, hogy a tanulmány eredményei “egyértelműen azt mutatják, hogy a vakcina a leghatékonyabb a Delta-változat fertőzésének megelőzésében és a tünetek csökkentésében”.

Az eredmények fontos információkat nyújtanak azoknak a szülőknek, akik nem szívesen oltatják be tizenéves gyermekeiket.
Az izraeli egészségügyi tisztviselők abban reménykednek, hogy a friss adatok növelni fogják a tinédzserek oltási kedvét, mivel eddig sokan úgy döntöttek, hogy nem oltatják be magukat.
Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a 12-15 évesek 32 százaláka és a 16-18 évesek 13 százaléka még nem kapott oltást Izraelben.