Egy izraeli statisztika szerint a boldogtalan házasságban élő férfiak hamarabb hunynak el

Egy izraeli statisztika szerint a boldogtalan házasságban élő férfiak hamarabb hunynak el

Azoknál a férfiaknál, akik házasságukat sikertelennek érzik, nagyobb a stroke és az idő előtti halálozás kockázata – derül ki egy friss izraeli tanulmányból.

A statisztikákat 10.000 izraeli férfin elvégzett 32 éves kutatómunka eredményeként készítették.A vizsgálat kezdetén a résztvevők többsége 40 éves volt. Azóta 64 százalékuk különböző betegségekben elhunyt.

A hosszú kutatómunka során az abban résztvevőket arra kérték, hogy rangsorolják a házassági elégedettségük szintjét 1-4-es skálán.

A stroke-ban elhunytak száma 69 százalékkal volt magasabb azok között, akik házassági elégedettségüket sikertelennek minősítették azokhoz képest, akik házassági elégedettségüket nagyon magasra értékelték.

Harminc év alatt bármilyen okból 295,3 haláleset történt a boldogtalan házasok között, míg a nagyon boldog házasoké 248,5 volt. A kutatók megjegyezték, hogy a különbség még nagyobb volt azoknál a férfiaknál, akik a vizsgálat elején 50 évnél fiatalabbak voltak.

Mivel az adatok, amelyekből merítettek, a férfiakra korlátozódtak, nem tudnak következtetéseket levonni arról, hogy a nők egészségét hogyan befolyásolhatja házasságuk minősége.
“Vizsgálatunk azt mutatja, hogy a házasság és a családi élet minősége egészségügyi hatással van-e a várható élettartamra. Azok a férfiak, akik arról számoltak be, hogy a házasságukat kudarcként fogták fel, fiatalabban haltak meg, mint azok, akik házasságukat nagyon sikeresnek élték meg. Ezek az eredmények összhangban voltak más tanulmányokkal, amelyek az egészség és a wellness népszerűsítését célzó nemzeti stratégia részeként kimutatták a jó életet elősegítő oktatási programok hatékonyságát.” – mondta a kutatást végző Shahar Lev-Ari.