A hónap végére tízezrek lehetnek betegek Izraelben az Egészségügyi Minisztérium szerint

A hónap végére tízezrek lehetnek betegek Izraelben az Egészségügyi Minisztérium szerint

Az Egészségügyi Minisztérium figyelmeztet, hogy a koronavírus jelenlegi aránya szerint a hónap végére Izraelben valószínűleg több tízezer fertőzöttel számolhatunk. A minisztérium szerint március 11-től április 10-ig a korona-esetek száma több mint százszorosára, 99-ről 10200-ra nőtt.

Ezt az előrejelzést különösen súlyosbítja a minisztérium és annak vezetőinek az elmúlt két hétben kiadott bizakodó előrejelzései. Sigal Sadecki professzor, a közegészségügyi szolgálat vezetője pénteken elmondta: “Le tudtuk lapítani a görbét. Örömünkre, jó helyzetben vagyunk.”

A minisztérium magyarázó megjegyzésekkel mutatta be a Jeruzsálem egyes negyedeinek való bezárás bevezetésére irányuló javaslatát, amelyet később a kormány jóváhagyott. A minisztérium szerint a jeruzsálemi megbetegedéseket vizsgáló tesztek és a város betegeinek szétszóródása szerint “indokolt a város csak bizonyos részeit korlátozott területnek nyilvánítani”.

A bezárás meghosszabbításáról szóló döntés meghozatala előtt Moshe Leon Jeruzsálem polgármestere nyomást gyakorolt, hogy ne folytassa a város általános regionális bezárását. A kormány vitatta, hogy folytatja-e az egész város bezárását, vagy csak azokban a negyedekben, ahol a morbiditási ráta különösen magas, főleg az ultraortodox városrészekben. Leon követelte, hogy a kormány egységes kritériumot alkalmazzon az ország településeinek vagy negyedeinek bezárására, és Jeruzsálemet ne kezeljék hátrányos megkülönböztetéssel.

A “korlátozott területek” meghatározására szolgáló miniszteri bizottság végül jóváhagyta négy városrész bezárását Jeruzsálemben, ahol a korona morbiditási arányai meghaladják az átlagot. A bezárás ma délben kezdődik és szerdáig érvényes. A bezárandó területek között van többek között: Ramot, Ramat Shlomo, Har Nof, Romema, Mea Shearim, Bukharim és Neve Yaakov.

Izraelben eddig 10878 megbetegést regisztráltak, ebből 1388 embert gyógyultként tartanak számon, százhetvennégy beteg súlyos állapotban van, míg százhárman elhunytak.