Annak ellenére, hogy még mindig magas a fertőzöttek száma, Izrael megnyitotta a légterét

Annak ellenére, hogy még mindig magas a fertőzöttek száma, Izrael megnyitotta a légterét

Izrael vasárnap megnyitotta a légterét és a gyülekezésre vonatkozó rendeletet is kibővíti a koronavírusos esetek magas száma ellenére.

Az izraelieknek így lehetősége nyílik Tel-Avivból Bulgáriába, Horvátországba és bizonyos görögországi helyekre repülni úgy, hogy hazatéréskor nem kell karanténba vonulniuk.

Ezenkívül a külföldi útlevéllel rendelkező izraelieknek nem kell karanténba lépniük, amennyiben a 20 úgynevezett zöld országok valamelyikéből érkeznek haza: Kanada, Ausztria, Észtország, Olaszország, Bulgária, Egyesült Királyság, Grúzia, Németország, Dánia, Hongkong, Magyarország, Jordánia, Görögország, Lettország, Litvánia, Új-Zéland, Szlovénia, Finnország, Ciprus és Horvátország. Ezeknek az országoknak a többségével még nem született megállapodás az izraeli polgárok beengedéséről.

Az utazóknak legalább 24 órával előre regisztrálni kell az Egészségügyi Minisztériumban, és negatív koronavírus-teszt eredményt kell bemutatniuk (a Bulgáriába utazóknak 72 órával míg a Horvátországba utazóknak 48 órával az érkezés előtt), mielőtt elhagynák az országot.

A Görögországba utazóknak további koronavírus-tesztet kell végezniük leszálláskor görög úticéljukon, és karanténba kell lépniük, amíg a második teszt eredménye meg nem érkezik.

A kormány gyülekezésre vonatkozó rendeletét délután kibővítik, miután Izrael és az Egyesült Arab Emírségek közötti békemegállapodás bejelentése miatt csütörtökön lerövidítették a koronavírus-kabinet ülését, majd péntek reggel újra összehívták, és új és egységes szabályokat jelöltek ki.

Legfeljebb 30 fő gyűlhet össze a szabadban, 80 négyzetméternél kisebb helyeken legfeljebb 10 személy gyűlhet össze, míg az ennél nagyobb helyeken 20 fő.

A frissített korlátozások minden összejövetelre vonatkoznának, beleértve azokat a kulturális eseményeket is, amelyeket az Egészségügyi Minisztérium nem fogadott el nagyobb tömegek számára, kivéve a zsinagógákat és éttermeket.

A vállalkozások esetében hét négyzetméterenként egy fő tartózkodhat.

A legfrissebb adatok szerint 92680-ra emelkedett a megerősített koronavírusos betegek száma Izraelben. 846 beteget kezelnek kórházban. 387 állapota súlyos, közülük 116 lélegeztetőgépre szorul, 171 állapota pedig közepesen súlyos.

Az aktív esetek száma 23485, a felgyógyultaké 68510 míg az elhunytaké 685.