Izrael lakossága ma ismét választ

Izrael lakossága ma ismét választ

Kedd reggel 7 órakor Izrael túlnyomó részében megnyitották a szavazóhelyiségeket, az ország lakossága két éven belül negyedszer is nekifut a parlamenti választásoknak.
A választás reggelén hámszin, Afrika felől apró szemcsés homokot hozó meleg levegő telepedett Izraelre, alig lehet látni a napot a sárgás-szürkés felhők mögött. Ez növelheti a szavazási kedvet, mert várhatóan kevesebben mennek a tengerpartra fürödni a szavazóhelyiségek meglátogatása helyett.
Az egyfordulós, országos pártlistás parlamenti választások napja Izraelben munkaszüneti nap, és több mint hatszáz, díjmentes távolsági autóbusszal is segítik az embereket, hogy eljussanak az állandó lakhelyük alapján számukra kijelölt szavazóurnához. Mintegy 20 000 rendőr, biztonsági és önkéntes rendfenntartó ellenőrzi a szavazóhelyiségeket és környéküket. A rádióban az egészségügyi minisztérium illetékese felszólított az embereket, hogy idén a voksoláshoz a szülők ne vigyék magukkal gyermekeiket, mert a 16 év alattiak még nincsenek beoltva az új típusú koronavírus ellen.

A választások tétje, hogy a Netanjahut támogató vallásos-jobboldali tömb, vagy a távozását követelő „demokratikus tömb” szerzi-e meg az izraeli parlament, a kneszet 120 helyének kormányzáshoz szükséges többségét, vagyis legalább 61 mandátumot.