Egy izraeli tudós szerint meddőséget okozhat a koronavíruson átesett férfiaknál a betegség

Egy izraeli tudós szerint meddőséget okozhat a koronavíruson átesett férfiaknál a betegség

A koronavírusos fertőzésen átesett férfiak rövidebb, vagy hosszabb terméketlenné válhatnak – nyilatkozta dr. Dan Aderka izraeli orvos.

Aderka, a Sheba Orvosi Központ GI Rákellátó Szolgálat, valamint a GI Rákbiológiai és Immunterápiás Program vezetője, aki a Covid-19 és a spermiumok közötti kapcsolatról szóló publikációjának áttekintése után vonta le a fenti következtetéseit.

Aderka elmondta, hogy a különböző országokból származó több mint 40 tanulmány elemzése azt mutatja, hogy a spermiumok száma milliliterenként, az ejakulátum teljes térfogata és a spermiumok mozgékonysága átlagosan 50 százalékkal csökkent a diagnózis után egy hónappal közepesen súlyos vagy súlyos betegeknél. Az enyhe lefolyású eseteknél a termékenység általában nem változott.

Az Aderka által készített összefoglaló elemzés továbbá azt mutatja, hogy a vírus a betegség aktív stádiumában lévő férfi betegek 13 százalékában, a gyógyuló betegek 8,6 százalékában található meg. Úgy tűnik, ezek a nyomok egy hónappal később eltűntek.

Mivel úgy tűnik, hogy az enyhe esetek nem befolyásolják a termékenységet, Aderka arra kéri a férfiakat, hogy viseljenek arcmaszkot. Így, még akkor is, ha megbetegszenek, immunrendszerük kisebb vírusterheléssel fog megbirkózni, következésképpen enyhébb formájú lesz a betegség lefolyása.

A termékenységük miatt aggódó betegek számára Aderka azt tanácsolta, hogy az orvosok mérlegeljék a gyógyult férfi betegek több hónapos megfigyelését.