Izraeli tanulmány szerint az első adag vakcina 75 százalékkal csökkenti a koronavírus fertőzéseket

Izraeli tanulmány szerint az első adag vakcina 75 százalékkal csökkenti a koronavírus fertőzéseket

A Sheba Medical Center által végzett áttörést jelentő tanulmány a világon elsőként vizsgálja a Pfizer-vakcina első adagjának hatását. A kutatási eredmények gyakorlati jelentőséggel bírnak azokban az országokban, amelyek oltások hiánya miatt kénytelenek elodázni a második adag beadását.

Az izraeli Egészségügyi Minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adatai szerint a csütörtökön tesztelő 49.867 ember közül 3.011-nél találták koronavírus fertőzést, 6,2 százalékos fertőzési arány mellett. Jelenleg 48.018 aktív esetet tartanak számon.

Több mint 4,2 millió ember kapott eddig legalább egy adag Pfizer koronavírus vakcinát, míg 2 852 412 ember kapta már meg a második adagot is.

A Ramat Gan-i Sheba Orvosi Központból érkező áttörő kutatások azt mutatták, hogy az első adag beérkezésétől számított két héten belül a Pfizer koronavírus vakcinája hatékonyan csökkenti a fertőzések arányát 75 százalékkal az oltottak között a be nem oltottakkal szemben.
Ez az első ilyen jellegű kutatás az oltás első adagjának hatékonyságát vizsgálva, amelyet a Sheba Medical Center 9.109 alkalmazottja körében végeztek, akik közül 7.214 embert oltottak már be.

A beoltott és be nem oltott alkalmazottak összehasonlításában a kutatók azt találták, hogy az első dózis 76 százalékkal hatékony a tüneti megbetegedések megelőzésében.

A Maccabi egészségügyi szolgáltató adatszolgáltatása szerint a vakcina 95 százalékban hatékony a vírus ellen, ami azt jelenti, hogy a beoltott emberek újrafertőződésének esélye egy ezerhez.