Izraeli főrabbi: mindenki kerülje a Szent Falnál való imádkozást!

Izraeli főrabbi: mindenki kerülje a Szent Falnál való imádkozást!

Az izraeli szefárd főrabbi azt tanácsolja, hogy a koronavírus  veszélye miatt aki csak teheti mellőzze a Siratófalnál történő imádkozást, mivel Izrael továbbra is birkózik a globális világjárvány következményeivel.

Az N12 izraeli hírportál arról számolt be, hogy Yitzhak Yosef főrabbi rendeletet adott ki, amelyben kijelentette:
„Nincs olyan halachikus irányelv, amely felülbírálja az Egészségügyi Minisztérium utasításait, és minden ilyen utasítást kivétel nélkül be kell tartani”.

A főrabbi ezenkívül úgy döntött, hogy az Egészségügyi Minisztérium végzéseit halachikus törvénynek kell tekinteni.

“Az izraeli rendőrség kérésére kerülni kell a Siratófal felé való eljutást, és ott tömeges imákat tartani” – állította.

A Nyugati fal a judaizmus második legszentebb helye a Templom-hegy után, valamint a napi tömeges imák helyszíne.  Yitzhak Yosef rabbi emellett úgy határozott, hogy a nagy zsinagógákban az egészségügyminiszter utasításainak megfelelően fel kell függeszteni az istentiszteleteket, és az esküvőket sem szabad, csak  „csökkentett módban”, kisebb létszámban tartani.
A főrabbi döntését Pikuach nefesh alapján indokolta, azzal a halachikus koncepcióval, miszerint egy élet megmentése felülírja a zsidó törvény parancsolatait.
“A Pikuach nefesh felülbírálja a Tóra egészét, Jom Kippurkor is eszik a veszélyben lévő beteg ember, a Sabbatot is felszentelhetik egy beteg számára, ha veszélyben van” – indokolt a főrabbi.

(Fotó: Szentgyörgyi Ákos)