Izraeliek nyerték a technikai Oscar-díjat

Izraeliek nyerték a technikai Oscar-díjat

A 93. Oscar-gálát a világjárvány miatt 2021.április 25-re halasztották, de a technikai Oscar-díj nyertesét már előre kihirdették.
A díjat egy izraeli startup cég által kidolgozott technológia nyerte el az idén.

Az Amimon elnevezésű céget négy izraeli tudós jegyzi, a Tel Aviv-i Egyetem professzora, Meir Feder, és tanítványai, Dr. Zvi Reznik, Guy Dorman és Ron Yogev.
Együtt fejlesztették ki azt a vezeték nélküli videóátvitelre alkalmas technológiát, ami a filmgyártásban ma már mérföldkőnek számító találmány.

Az Amimon által kifejlesztett vezeték nélküli chip digitális rendszere JSSC algoritmust használ, ami azonnali, 4K rezolúciós adatátvitelt tesz lehetővé a forgatás során a kamerák között. Ez a technika a filmiparban forradalmi technikai változást hozott, mivel a forgatás során korlátlan kameramozgást és egyidejű adatátvitelt biztosít a stábnak, ezzel pedig “korlátlanul kibővíti az alkotói szabadságot a filmkészítés során”.

Feder professzor szerint az Oscar-díj elnyerése óriási elismerés mind a négyüknek, valamint a Tel Aviv-i Egyetemnek egyaránt.
“Amikor 2004-2005-ben elkezdtük ennek a technológiának a kifejlesztését, mindenki azt mondta, hogy egy megoldhatatlan feladatba kezdtünk bele. Nyertem már egy pár tudományos díjat, de egyértelműen az Oscar a legismertebb elismerés mind közül” – nyilatkozta.