Izraeli áttörés a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében

Izraeli áttörés a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében

Izraeli tudóscsoport a Migal Intézetből azt állítja, hogy sikerült tudományos áttörést elérnie a koronavírus elleni oltás megtalálásában.
A ynet tudósítása szerint a tudósok arról számoltak be, hogy a baromfikat elpusztító koronavírus fajtán végzett négy éves kutatás eddigi eredményeit használták fel a továbblépéshez. Megjegyezték, hogy a vírus genetikailag nagyon hasonló az emberekre ártalmas kínai vírushoz.

Az intézet kutatóinak közleménye alapján már sikeresen tesztelték a baromfira előállított oltóanyagot. Azt állítják továbbá, hogy miután sikerül az oltóanyagot az embert fertőző koronavírus genetikai szekvenciájához igazítani és a terméket engedélyeztetni, megkezdhetik a vakcinák előállítását a világszerte terjedő betegség ellen.

A tanulmány azt is megállapította, hogy mindkét vírus fertőzési mechanizmusa azonos.

A kutatók szerint az emberekre is alkalmazható oltás előállítására három hónapon belül sor kerülhet.

Az intézet vezérigazgatója, David Zigdon elmondta: “felgyorsítjuk a fejlesztési folyamatot, hogy a következő 8-10 hétben hatékony COVID-19 oltást állítsunk elő, és 90 nap múlva biztonsági tesztet készíthessünk. A baromfik számára általunk kifejlesztett oltás orális, tehát az általunk kínált emberi oltás is szájon keresztül lesz bevehető.”

Zigdon megjegyezte, hogy a koronavírus elleni oltásra sürgős globális igény van, ezért a Migal Intézet lehetséges partnerekkel folytat maratoni megbeszéléseket, hogy felgyorsítsák a fejlesztést, és minél hamarabb előállíthassák a végleges terméket.

Időközben Izraelben is felütötte fejét a vírus, ma diagnosztizálták az első koronavírussal fertőzött beteget Izraelben, aki négy nappal ezelőtt érkezett haza Olaszországból El Al járattal. A járat száma: El Al LY382, a repülő vasárnap 16:10-kor landolt a Ben Gurionon.