Az izraeli adatok alátámasztják a Pfizer vakcina hatékonyságát

Az izraeli adatok alátámasztják a Pfizer vakcina hatékonyságát

Az izraeli egészségügyi rendszer előzetes adatai szerint az emberek nagy csoportjának körülbelül 0.01%-nál mutattak ki koronavírus fertőzést a második Pfizer-adag beadását követően.

Ennek alapján azt lehet mondani, hogy a Magyarországon is elérhető oltás rendkívül hatékony és jól végzi a dolgát az emberi szervezetben, megvédve azt a koronavírustól. 128.600 ember közül mindössze húsz olyan ember volt, aki a két dózis után pozitív tesztet produkált.

Ezen teszteket több mint egy héttel a második adag után végezték el, és akkor derült ki a húsz személy esetében, hogy fertőzöttek. A Pfizer és a BioNTech vakcinája a vizsgálatok szerint körülbelül 95%-os hatékonysággal bír.

A kiadott sajtóközlemény szerint ezek csak előzetes adatok, de a számokat nagyon biztatónak tartják. A pozitív tesztet produkáló húsz betegnek a fele krónikus megbetegedésben szenved. Mind a húsz beteg betegsége enyhe lefolyású volt: fejfájás, köhögés, gyengeség, vagy fáradtság.

Eddig mintegy 2,5 millió embert oltottak be a több mint 9 millió lakosú Izraelben. Azok száma, akik már a második adagot is megkapták, körülbelül 1 millióra tehető.