Izraeli Filmhét a Puskin moziban

Izraeli Filmhét a Puskin moziban

Izraeli-filmhet-2014-poszter Kilenc dokumentum- és játékfilmmel várja az érdeklődőket a 18. Izraeli Filmhét a budapesti Puskin moziban december 4. és 9. között.

A hatnapos vetítéssorozat alkalmával olyan díjnyertes izraeli filmalkotásokat tekinthet meg a közönség, mint a Válólevél, a Zöld herceg – A Hamász fia vagy a Zéró motiváció című filmek.

A filmhét talán legkiemelkedőbb és egyben legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotása a Zöld herceg – A Hamász fia című valós tényeken alapuló lélektani dráma lehet. A film a palesztin Hamász terrorszervezet egyik vezetőjének fiáról szól, aki éveken keresztül látta el fontos információkkal az izraeli hírszerzést. A Nadav Schirman rendezésében készült alkotás elnyerte az Izraeli Filmakadémia és a Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál díját is.

Az izraeli katonanők világába bepillantást engedő Zéró motiváció című játékfilm szintén komoly közönségsikert aratott hazájában. A film hol komoly hangvételű, hol szürreális és humoros jeleneteken keresztül mutatja be az izraeli hadsereg mindennapjait.

A neves izraeli filmszínészeket felvonultató Válólevél című film egy válófélben lévő nő erőfeszítéseit mutatja be, hogy érvényesítse jogait egy férfiaknak kedvező társadalmi konvenciók és vallási szabályok által uralt világban. Az alkotás szerepelt a cannes-i filmfesztivál idei programjában, valamint elnyerte az Jeruzsálemi Filmfesztivál legjobb filmnek járó elismerését és közönségdíját is.

A magyar közönség számára szintén érdekes lehet a Sokoldalú, mint a Rubik-kocka – Andre Hajdu színes élete című dokumentumfilm, amely nemcsak a magyarországi zeneszerző életéről szól, hanem megmutatja azt is, hogy Hajdu a legszigorúbb vallásosságot a formabontó művészettel vegyítő életformája milyen identitás-válságot idézett elő hat fiában, akik közül egyik sem akar apjuk nyomdokába lépni.
“Az idén vetített filmek bemutatják a jelenlegi izraeli politikai helyzetet és közelebb hozzák a modern Izrael társadalmát a magyar nézőkhöz” – mondta Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövete.

A filmek többségét héber nyelven, magyar felirattal vetítik.