Kísérleti jelleggel feloldották Izraelben a harmadik zárlatot

Kísérleti jelleggel feloldották Izraelben a harmadik zárlatot

Az Egészségügyi Minisztérium szerint szombaton 2624 új koronavírusos esetet regisztráltak Izraelben, ezzel 686.774-re nőtt a járvány kezdete óta megerősített fertőzöttek száma.

1786 beteget kezelnek kórházban, 1110 beteg állapota súlyos, míg 302 fertőzött szorul lélegeztetőgépre.

Az aktív esetek száma vasárnap reggel 71.596 volt, míg a halottaké 5074. Szombaton 28.852 tesztből 9,4% lett pozitív. A hétvégén rendszerint jóval kevesebb tesztet végeznek, múlt héten a napi átlag 80.000 körül volt.

Eddig 3.426.415 izraeli kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát, és 2.015.108 van túl a második oltáson is. Szombaton 42.200 személyt oltotta be.

A szombati tesztek szerint a fertőzés aránya továbbra is magas, 9,4 százalék, az egy hónapig tartó szigorított zárlat és Izrael széles körű oltási programja ellenére

A katonai hírszerzés munkacsoportja vasárnap reggel a fertőzési arány várhatóan jelentős növekedésére figyelmeztetett Izraelben a fertőzőbb brit mutációval párosítva, miután reggel 7 órától kísérleti jelleggel feloldották a zárlati korlátozásokat.

Megszüntették a lakhely elhagyását 1000 méterre korlátozó rendeletet. A nemzeti parkok újból megnyílhatnak, a panziók szállást kínálhatnak nukleáris családoknak és az éttermek pedig ismét kínálhatnak elviteli szolgáltatást. Szabad más lakásában tartózkodni, az éttermekből való hazaszállítás engedélyezve lett.
Az oktatási rendszer korlátozása keddig tart, az eddig is kivételezett intézmények folytatják tevékenységüket.

A bölcsödéket-óvodákat megnyitják, az általános iskolák 1. osztályától a 4. osztályig, illetve az érettségi előtt álló 11. és 12. osztályok tanulói újra kezdik a tanulást.

A fertőzöttség szempontjából „zöld” és „sárga” minősítéssel jelölt településeken a megszokott módon folyik az oktatás, a „piros” és a „narancssárga” településeken szabad téren vagy kis, egymástól elkülönített csoportokban.

Azok az izraeliek, akik január 25. elõtt külföldre távoztak, visszatérhetnek Izraelbe a Kivételező Bizottság jóváhagyása nélkül, amennyiben legfeljebb 72 órával a leszállás előtt készített negatív koronatesztet mutatnak fel. A visszatérés az Izraelbe tartó mentőjáratok egyikével történik.

Izraelbe bárhonnan visszatérve kötelező erre kijelölt karantén-szállodába vonulni. A Ben Gurion repülőtéren előreláthatólag február 21-én, vasárnap indul meg a korlátozott légiforgalom.