Izraelben a harmadik oltás után kevesebb mellékhatást észleltek, mint az első kettő után

Izraelben a harmadik oltás után kevesebb mellékhatást észleltek, mint az első kettő után

Az izraeli egészségügyi minisztérium adatai szerint lényegesen kevesebb mellékhatás jelentkezett a Covid-19 elleni vakcina harmadik adagjának felvétele után, mint az első kettőnél – jelentette a The Times of Israel című, angol nyelvű izraeli hírportál.

Három millió izraeli beoltása után mindössze 19 esetben alakultak ki súlyos mellékhatások. Minden korcsoportban kevesebb kellemetlen kísérőtünetről számoltak be, mint a fáradtság, a gyengeség vagy a fájdalom a karban az injekció helyén.

Általános gyengeséget harmadjára csak 87 embernél regisztráltak minden millió beoltott közül, míg ezt az első két alkalommal 272 és 251 esetben jelentették.

Karjukat is sokkal kevesebben fájlalták: minden millió beoltott közül mindössze 43-an, szemben a 223 és 514 panasszal az előző oltásoknál.

A minisztérium “jelentéktelen gyakoriságúnak” értékelte a 12–15 évesek körében észlelt szívizomgyulladást, miután mindössze egy esetet jelentettek a 331 538 beoltott gyermekből.

Az első és a második oltás után 255 444 gyermek közül 11-nél jelent meg ez a mellékhatás, tíz fiúnál és egy lánynál, 3-5 nappal a beoltásuk után. Már mind a 12 gyermeket hazaengedték kórházi kezelésük után, és otthonukban rövid lábadozás után hamarosan meggyógyultak.

A minisztérium szerint jóval magasabb eséllyel alakult ki ez a rendkívül ritkán jelentkező mellékhatás a koronavírussal fertőzötteknél, mint az oltás után. Az egészségügyi minisztérium a jelentésében hangsúlyozta, hogy noha igyekeztek adatokat gyűjteni a vakcina mellékhatásairól, az enyhébb esetek egy részét, melyek nem igényeltek semmiféle orvosi ellátást, valószínűleg nem is jelentették.

Izraelben december végén kezdődött az első oltási kampány, melyben háromhetes időközzel kétszer oltották be a lakosság önként jelentkező, 12 évesnél idősebb részét a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

(mti)