Ismét nő a fertőzöttek száma Izraelben, pedig hatszázezren már a harmadik oltást is megkapták

Ismét nő a fertőzöttek száma Izraelben, pedig hatszázezren már a harmadik oltást is megkapták

A koronavírus gyorsabban fertőző Delta-változatának terjedése következtében tovább nőtt az esetek száma Izraelben. Hétfőn több mint 5000 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak.

Hétfő este 10 óráig 5140 új esetet vettek nyilvántartásba, miközben a halottak és a súlyos esetek száma is folyamatosan nő. Az aktív esetek száma 34.103, köztük 373 súlyos állapotban kórházi kezelésre szorul. A hétfőn regisztrált további 17 haláleset miatt a járvány kezdete óta a halottak száma 6559-re nőtt.

Az esetek számának hasonló megugrása a legutóbbi hullám idején februárban történt. Az egészségügyi minisztérium vezetője szerint újabb korlátozások bejelentését mérlegelik egy nappal azután, hogy az új szabályok életbe léptek.

Jelenleg egyetlen magas rangú tisztviselő sem fejezte ki támogatását a teljes körű nemzeti zárlat iránt, és az egészségügyi tisztviselők az előző lezárások tapasztalataiból kiindulva úgy tűnik ragaszkodnak ahhoz, hogy lehetőség szerint elkerüljék a végső megoldást, mondván, a zárlat elkerülhetetlen, amennyiben az esetek száma drasztikusan tovább fog nőni.

Az Egészségügyi Minisztérium főigazgatója, Nachman Ás hétfőn azt nyilatkozta, hogy hivatalát aggasztja a megnövekedett fertőzések aránya, és a következő napokban mérlegelni fogja a bővülő korlátozásokat, beleértve a vállalkozásokra vonatkozó szigorításokat is.

A vasárnap hatályba lépett „Zöld Tanúsítvány” előírásai szerint a rendezvénytermekbe, éttermekbe, edzőtermekbe, szállodákba csak azok léphetnek be, akik bizonyítani tudják, hogy beoltottak vagy felépültek a betegségből. A rendelet a 12 év alatti gyermekekre augusztus 20-ig nem vonatkozik. A korlátozás ugyanakkor nem vonatkozik az üzletekre, bevásárlóközpontokra, uszodákra, múzeumot és zsinagógákra illetve imaházakra, ahol 50 főnél kevesebben tartózkodnak.

Izrael mintegy 9,3 milliós lakosságából több mint 5,8 millióan kaptak legalább egy oltóanyagot, közel 5,4 millió kaptak kettőt, és közel 600 ezren kaptak harmadik emlékeztető oltást.