Izrael fokozott éberségre hívta fel polgárait egy esetleges iráni támadás miatt

Izrael fokozott éberségre hívta fel polgárait egy esetleges iráni támadás miatt

A Nemzetbiztonsági Tanács csütörtökön (NT) utazási tanácsokat adott ki, figyelmeztetve, hogy Irán külföldön megpróbálhat támadást végrehajtani izraeliek ellen, és nagyobb éberségre sürgetett, az iráni tisztviselők Izraelre vonatkozó közelmúltbeli fenyegetéseire hivatkozva.

Az utazási tanácsokban az NT arra utalt, hogy az iráni tisztviselők a hétvégén nyilvánosan Izraelt okolták Mohsen Fakhrizadeh vezető iráni atomtudós meggyilkolásáért, és hogy Teherán bosszút ígért. Az izraeli tisztviselők nem voltak hajlandók kommentálni a gyilkosságot.

Az NT Irán szomszédos országait sorolta fel olyan helyekként, ahol az irániak megpróbálhatnak támadást indítani izraeliek ellen – köztük Grúziát, Azerbajdzsánt és Törökországot, valamint Izrael két új öbölbeli békepartnerét, az Egyesült Arab Emírségeket és Bahreint -, valamint Iraki Kurdisztánt, általában a Közel-Keletet, és az egész afrikai kontinenst.
„Az iráni csoportok által a közelmúltban tett fenyegetések fényében, és tekintettel az iráni csoportok múltbeli részvételére a különböző országokban elkövetett terrortámadásokban, aggodalomra ad okot, hogy Irán megpróbál ilyen módon fellépni izraeli célpontok ellen.”

A nyilatkozat azt is közölte, hogy „a globális dzsihadista szervezetek, különös hangsúlyt fektetve az Iszlám Államra”, „nagy motivációt” mutatnak globális támadások indítására a közelmúltban Franciaországban, Ausztriában és Németországban elkövetett terrortámadások nyomán.

Mindezek fényében az NT azt javasolta, hogy a külföldre utazni szándékozók „legyenek éberebbek (ideértve az izraeli missziókat, a zsinagógákat és a zsidó közösségi intézményeket is), tartsák be a helyi hatóságok biztonsági irányelveit, kerüljék a zsúfolt területeket, és kerüljék a tartózkodást a nem biztonságos közterületeken vagy a kormányzati intézmények közelében.”