Az izraeliek csaknem fele legalább egy oltást már megkapott

Az izraeliek csaknem fele legalább egy oltást már megkapott

Az izraeliek csaknem felét már legalább egyszer, több mint harmadát pedig már kétszer beoltották a koronavírus ellen – írja a ynet.
Csütörtök estig az izraeliek 49,9 százalékát, 4 640 640 embert, már legalább egyszer, és 3 262 959 embert, a lakosság 35 százalékot már kétszer beoltottak a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyaggal. A 16 év alatti beoltható lakosok közel 85 százaléka legalább egyszer kapott oltást, és ezzel az aránnyal az ország továbbra is világelső. Az ultraortodoxoknál a beolthatók 19 százaléka, az arab kisebbségnél harminc százaléka, a többieknél tíz százaléka nem kért a vakcinából.

Az oltási kampány jelenleg azokat célozza meg, akik kezdetben bizalmatlanok voltak, és elhatározták, csak akkor jelentkeznek az oltóközpontokban, ha már látják, hogy másoknak nem okozott mellékhatásokat vagy más egészségi gondokat az oltás. Az egészségügyi minisztérium reklámkampányában ismert művészek – többek között Slomi Sabat énekes – kérik az embereket, hogy oltassák be magukat, miután ők maguk súlyos, a koronavírus okozta betegségből gyógyultak fel.

Az oltási kedv növelése érdekében a helyi média hírt adott arról is, hogy a dél-izraeli Jerochám nevű kisvárosban 19 gyereket és hat szülőt fertőzött meg egy nem beoltott, koronavírusos óvónő, és miatta az alig érintett „zöldből” a nagyon fertőzött „piros” besorolásba tették át a települést. A polgármester személyesen hívta fel a városban dolgozó, de még be nem beoltott óvónőket. Arra kérte őket, hogy minden második nap végezzenek tesztet, ha elutasítják a vakcinát, vagy amíg nem érik el a második oltás után egy héttel a teljes védettséget.

Izraelben elegendő oltás áll rendelkezésre. A következő két hétben szállítja ki a Pfizer az eredeti megállapodásban szereplő, ötmillió ember immunizálására elegendő mennyiség utolsó másfélmillió dózisát. Tavasz végén a Moderna vállalattól megrendelt, hárommillió ember számára védettséget jelentő újabb oltóanyag-szállítmányok beérkezésére számítanak a hatóságok.