Izraelben tudják, hogy miként kerülhetik el a koronavírus ötödik hullámát

Izraelben tudják, hogy miként kerülhetik el a koronavírus ötödik hullámát

Mivel minden mutató szerint a koronavírus negyedik hulláma lassan a végéhez ér Izraelben, szakértők egy csoportja a Haaretznek elmonta, mit kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék az ötödik hullámot ezen a télen.

Minden megszólaló hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek biztató tendenciái ellenére még korai az ünneplés. Ez az egyik legfontosabb tanulság, amelyet Izrael keményen megtanult a negyedik hullámból.

A nyár elején a COVID-19 fertőzések száma rekord alacsony szintet ért el, és a kormány ennek köszönhetően a legtöbb korlátozást feloldotta.
„A fő hiba április és július között az volt, hogy megünnepeltük a járvány legyőzését a magas átoltottságnak köszönhetően. Most már tudjuk, hogy ez hiba volt” – mondta Nadav Davidovitch Professzor, az Izraeli Közegészségügyi Orvosok Szövetségének vezetője.

“Annak érdekében, hogy felkészüljünk az esetleges következő hullámra, különösen télen, folytatnunk kell a lakosság beoltását, beleértve a nehezen hozzáférhető helyeken is. Amennyire csak lehet, meg kell erősítenünk az egészségügyi rendszert” – tette hozzá Davidovitch.

Eyal Leshem professzor , a Sheba Orvosi Központ Utazási Orvostudományi és Trópusi Betegségek Központjának igazgatója szerint Izrael korai és szigorú oltási törekvése dicséretes volt, de az immunitás gyengülése és az új változatok megjelenése miatt továbbra is várhatóak újabb hullámok. Ezek mérséklése szerinte attól függ, hogy figyelemmel kísérik -e a vakcinák hatékonyságát és az új variánsok megjelenését.

Davidovitchhoz hasonlóan Leshem is azt javasolta, hogy növeljék az izrael kórházak kapacitását.

Rivka Abulafia-Lapid, a Héber Egyetem virológusa úgy véli, Izrael abban hibázott a harmadik hullám után, hogy túl korán visszaengedte az országba a turistákat, és ezzel elősegítette a delta-változat terjedését. Szerinte ezúttal nagyobb figyelmet kell fordítani a külföldről érkező változatok kockázatára, mivel világszerte ismét beindul a nemzetközi utazás, és a turisták visszatérnek Izraelbe is, ez pedig magában hordozza annak a veszélyét, hogy különféle varriánsokat hozhatnak magukkal.