Izrael megpróbál együtt élni a vírussal

Izrael megpróbál együtt élni a vírussal

Négy héttel ezelőtt Izrael a normális élethez való visszatérést ünnepelte a Covid–19 ellen vívott harc után, azóta azonban megváltozott a helyzet.

Az új fertőzéseket és haláleseteket letörő gyors oltási kampány után az izraeliek levetették az arcmaszkokat, és maguk mögött hagytak minden távolságtartási szabályt, de jött a fertőzőbb delta-variáns és vele az esetszámok megugrása, ami Naftali Bennett miniszterelnököt több Covid–19-korlátozás visszavezetésére és a stratégia átgondolására kényszerítette.

„Puha elnyomásnak” elnevezett politikája értelmében a kormány meg akarja tanítani az izraelieket arra, hogyan éljenek együtt a vírussal a lehető legkevesebb korlátozás alkalmazásával és a negyedik lezárás elkerülésével. Az utóbbi ugyanis további károkat okozhatna az izraeli gazdaságnak.

Mivel a kockázati csoportokba tartozó izraeliek többségét már beoltották a Covid–19 ellen, Bennett arra számít, hogy kevesebb ember betegszik meg súlyosan, ha a fertőzöttek száma nő is.

„A stratégia végrehajtása bizonyos kockázatok vállalásával jár, de mindent számításba véve, így a gazdasági tényezőket is, ez a szükséges egyensúly” – mondta Bennett a múlt héten.

A lépéshez vezető legfontosabb mutató a súlyos, kórházi ápolást igénylő koronavírusos betegek száma, ami most 45 körül van. A stratégia megvalósítása maga után vonja a fertőzések nyomon követését, az oltások ösztönzését, a gyorsteszteket és az arcmaszkokról szóló tájékoztató kampányokat.

A stratégia néhol hasonlít az angol kormánynak a gazdaság újranyitására kidolgozott tervére, jóllehet Izrael visszavezet néhány szigorítást, miközben London korlátozásokat old fel.

Az újból bevezetett korlátozások között ott van a kötelező beltéri maszkviselés és az Izraelbe érkezők karanténba helyezése.

Bennett stratégiáját – a brit kormányéhoz hasonlóan – több tudós is megkérdőjelezte. Az izraeli egészségügyi minisztérium inkább a fertőzések visszaszorítását javasolja – mondta Sharon Alroy-Preis, a tárca közegészségügyi vezetője.
„Lehetséges, hogy a súlyos betegek száma nem ugrik meg nagyon, de az ár, amit egy ilyen hibáért fizethetünk, aggaszt minket” – mondta.

Sok más tudós azonban támogatja a kormány tervét.

„Nagyon pártolom az izraeli megközelítést” – mondta Nadav Davidovitch, az izraeli Ben Gurion Egyetem közegészségügyi iskolájának igazgatója, „arany útnak” nevezve azt a brit korlátozások enyhítése és a keményebb vonalat követő országok, így Ausztrália között.

Az Izraelben beoltott 5,5 millió emberből csak „néhány száz” fertőződött meg később. Mielőtt megérkezett a delta-variáns, Izrael úgy számolt, hogy a populáció 75 százalékát kell beoltani a nyájimmunitás eléréséhez, vagyis ahhoz a szinthez, amelyen már elég ember válik immunissá a betegség terjedésének hatékony megakadályozásához. A becsült küszöbérték most 80 százalék.

Ennek az adatnak az alapján aggódnak továbbra is az orvosok.

„A vírus nem áll le. Fejlődik, ez a természete. De a mi természetünk meg a túlélés” – mondta dr. Gadi Segal, a Tel-Aviv melletti Sheba Orvosi Központ koronavírus-osztályának vezetője.