Izrael elhalasztja a bevásárlóközpontokra vonatkozó új korlátozásokat

Izrael elhalasztja a bevásárlóközpontokra vonatkozó új korlátozásokat

Pénteken végül nem lépett életbe az a szabályozás Izraelben, amely csak a COVID-19 ellen teljesen beoltottakat engedi be a fedett bevásárlóközpontokba, miután a kormány terve kemény kritikákkal szembesült, és a kormányon belül is nézeteltérések vannak a tervvel kapcsolatban – írja az ujkelet.

Most egy másik terven dolgozik annak érdekében, hogy az ilyen helyek ne váljanak a fertőzések epicentrumává.

A Haaretz hírportál által idézett forrás szerint a tisztviselők beleegyeztek a terv végrehajtásának elhalasztásába, hogy a bevásárlóközpontoknak legyen ideje felkészülni, valamint azért, mert az új irányelveket a Kneszetnek és a kabinetnek is jóvá kell hagynia.

Szerdán Naftali Bennett miniszterelnök és Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter bejelentette, hogy Izrael mégsem fogja előírni, hogy a bevásárlóközpontok karszalagggal jelöljék meg a beoltott vásárlókat. A visszalépés egy nappal a terv bejelentése után történt, amelyet azóta is széles körben kritizálnak, többek között a plázák tulajdonosai.

Az eredeti terv szerint karszalagot osztottak volna ki a bevásárlóközpontok bejáratánál a beoltott embereknek, így biztosítva szabad mozgásukat a komplexumban. Az egészségügyi minisztérium nem vonta vissza a beltéri bevásárlóterekbe való belépés védőoltási kötelezettségét, de egyelőre nem tudni, hogy mikor és milyen szabályozás lép életbe.

Az ország egyik legnagyobb kereskedelmi ingatlancége a korlátozások tervezett bevezetésének visszavonását követelte.

Bennettnek, Horowitznak és Gideon Szá’ár igazságügyi miniszternek írt levelében a több tucat bevásárlóközpontot és irodaházat üzemeltető Azrieli Group „alkotmányellenes, diszkriminatív, indokolatlan cselekedetnek” ítélte a rendeletet, melynek pénteken életbe kellett volna lépnie, mondván, nem várható el, hogy ezzel sikerül „megakadályozni a betegség terjedését a lakosság körében vagy ösztönözni az oltás felvételét”.

A múlt héten Bennett aggodalmának adott hangot a magas rangú egészségügyi tisztviselőkkel folytatott két megbeszélésen amiatt, hogy hárommillió izraeli nincs teljesen beoltva, és ezért megfertőződhet az omikron-variánssal.