Úgy tűnik, hogy Izraelben vége a járványnak

Úgy tűnik, hogy Izraelben vége a járványnak

Izraelben megszüntették a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások túlnyomó részét, immár bárki bárhová bemehet függetlenül attól, hogy beoltották-e, és nem szabályozzák az egy helyiségben tartózkodók számát sem. A járványhelyzet egyetlen mementója, hogy zárt térben még maszkot kell viselni, de várhatóan jövő héten ezt is elhagyhatják az izraeliek.

Mindez természetesen a kedvező járványügyi adatoknak tudható be, az országban az elmúlt héten átlagosan mindössze 15 új napi koronavírus-esetet jelentettek, ez a legalacsonyabb szám több mint egy éve.
„Valószínűleg ezzel véget ért Izraelben a Covid, legalábbis az általunk ismert jelenlegi törzseket illetően.Nyilvánvalóan elértük a nyájimmunitást” – mondta az Insidernek a legnagyobb izraeli kórház, a Sheba Medical Center főigazgató-helyettese Dr. Eyal Zimlichman.

A tudósok korábban úgy becsülték, hogy a közösségi immunitás eléréséhez az emberek 70-85 százalékát be kell oltani. Izraelben azonban állampolgárok csupán közel 60 százalékát, vagyis a felnőtt lakosság nagyjából 80 százalékát oltották be eddig. Legalább egy oltás 63 százalék, két oltást pedig 59,3 százalék kapott, míg a 16 éven aluli gyermekek számára egyelőre nem engedélyezték az oltásokat.

Zimlichman becslése szerint az izraeli állampolgárok körülbelül 70 százaléka már immunis a vírussal szemben, oltások vagy természetes fertőzés révén.
„Most már biztosan tudjuk, hogy ez a szám elegendő a nyájimmunitás megteremtéséhez” – állapította meg az orvos.