Izraelben megkezdődik a koronavírus-vakcina tesztelése embereken

Izraelben megkezdődik a koronavírus-vakcina tesztelése embereken

Beni Gantz védelmi miniszter hétfőn este bejelentette, hogy az izraeli Biológiai Kutatóintézet a hónap végén megkezdi a koronavírus elleni vakcina tesztelését embereken. Gantz fel is fedte az oltás nevét: Brilife, az egészség héber – bri’ut (בְּרִיאוּת) – és az angol élet szavak portmanteau változata.
„Nagyon jelentős pillanatban vagyunk. Sapira professzor és az egész csapat fantasztikus munkát végzett. Ők Izrael Állam tudományos élmezőnye, és ezt a vakcinát eljuttatták abba a szakaszba, hogy hamarosan elkezdhetjük a tesztelését embereken”– mondta Gantz.

Az Izraeli Biológiai Kutatóintézetet 1952-ben hozták létre az Izraeli Védelmi Erők Tudományos Testületének részeként, majd később civil szervezetté alakították át. Az intézet technikailag a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alatt áll, de szorosan együttműködik a Védelmi Minisztériummal.

Februárban Benjamin Netanjahu miniszterelnök felkérte az intézetet, hogy fordítson forrásokat a COVID-19 elleni vakcina kifejlesztésére. Az intézet tudósai márciusban azt állították, hogy jelentős áttöréseket értek el a koronavírus biológiai mechanizmusainak és tulajdonságainak megértésében. Májusban Izrael bejelentette, hogy az intézet sikert ért el a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.