Izrael a világ tizedik legegészségesebb országa

Izrael a világ tizedik legegészségesebb országa

A Bloomberg 2019-re is számba vette, melyek a világ legegészségesebb országai. Az első helyen a 2017-ben még csak hatodik Spanyolország végzett. Egyes számítások szerint a spanyolok 2040-re esélyesek rá, hogy ők legyenek a legtovább élő nemzet, ha a lakosok várható élettartamát nézzük.

A spanyolokat nem csak a hosszú élettartam repítette az első helyre, hanem olyan faktorok is, mint a tiszta víz, a jó higiéniás viszonyok, a kevés dohányzás vagy a kis mértékű elhízottság. Utóbbi nagyban köszönhető a mediterrán diétának.

A második helyen Olaszország végzett, ezt szintén az étrenddel, a klímával és a sok szabadban töltött idővel magyarázzák a kutatok. A harmadik Izland lett, ahol bár a klíma nem túl kellemes, a lakosok halban gazdag étrendje és mozgás gazdag életmódja már annál inkább hozzájárulnak az egészséghez.

Izrael a tizedik helyet szerezte meg a rangsorban, köszönhetően mediterrán jellegű, változatos étrendjének.
A táplálkozási szokások mellett Izraelben viszonylag magas a lakosság élettartama, 82,9 évvel az Egészségügyi Világszervezet 2017-es adatai szerint, ott a világon a nyolcadik legmagasabb.