Nem hazudhatunk többet a jövőben

Nem hazudhatunk többet a jövőben

A Tel-Avivi Egyetem egy új kísérlete során az abban résztvevő személyek által elmondott hazugságok 73 százalékát az egy új technikával, az arcizmok összehúzódása alapján azonosítani tudták, ez pedig minden eddig ismert módszernél nagyobb észlelési arány – adta hírül az israel21c.org.

A tanulmány kimutatta, hogy az emberek hazudozás közben például a szemöldökizmaikat aktiválják.
„Számos tanulmány kimutatta, hogy szinte lehetetlen megmondani, ha valaki hazudik nekünk. A meglévő hazugságvizsgálók annyira megbízhatatlanok, hogy eredményeiket nem fogadják el bizonyítékként a bíróságokon – mert szinte bárki megtanulhatja, hogyan kell kontrollálni a pulzusát és megtéveszteni a gépet. Következésképpen nagy szükség van egy pontosabb megtévesztés-azonosító technológiára” – mondta Prof. Dino Levy, a TAUs Coller School of Management munkatársa.

“Tanulmányunk azon a feltételezésen alapul, hogy az arcizmok összerándulnak, amikor hazudunk, és ez idáig egyetlen elektróda sem volt elég érzékeny ahhoz, hogy megmérje ezeket a torzulásokat.” – mondta Levy.

A kutatók Prof. Yael Hanein, a Nanotudományi és Nanotechnológiai Központ és Villamosmérnöki Iskola laboratóriumának úttörő innovációját alkalmazták: puha felületekre nyomtatott matricákat, amelyek elektródákat tartalmaznak, figyelik és mérik az izmok és idegek aktivitását.

A résztvevőket megkérték, hogy párban üljenek egymással szemben, az egyikük fejhallgatót viseljen, amelyen keresztül a „vonal” vagy „fa” szavakat továbbították. Amikor a viselő „vonal” szót hallott, de azt mondta, hogy „fa” vagy fordítva, a partner feladata az volt, hogy megpróbálja észlelni a hazugságot. Aztán a két alany szerepet cserélt.

Ahogy az várható volt, a résztvevők nem tudták statisztikailag szignifikánsan észlelni partnereik hazugságait. Az arcra erősített elektródák által kibocsátott elektromos jelek azonban 73 százalékkal azonosították a hazugságokat, ami Levy szerint „sokkal jobb, mint bármely létező technológia”.

Az izraeli kutatók szerint új matricás módszerükben nagy lehetőségek rejlenek a megtévesztés felderítésére olyan valós körülmények között, mint a biztonság és a bűnözés.