A tiltás ellenére több száz ultraortodox vett részt egy rabbi temetésen

A tiltás ellenére több száz ultraortodox vett részt egy rabbi temetésen

Izraelben az Egészségügyi Minisztérium egy nap alatt 405 új koronavírusos esetet regisztrált, így összesen 3865-re emelkedett az izraeli betegek száma, közülük 66 súlyos állapotban van. 82 személy állapota közepesen súlyos, míg a túlnyomó többség enyhe tüneteket tapasztal. A felgyógyultak száma 89, az elhunytaké 13.

A korábban kiadott óvintézkedések és rendelet ellenére mintegy 400 ultraortodox vett részt éjfélkor Cví Senkar rabbi temetésén Bnei Brakban annak ellenére, hogy az Egészségügyi Minisztérium rendeletei szerint 10 főnél többen nem vehetnek részt temetésen, és a résztvevőknek tartaniuk kell a két méter távolságot egymástól.

Gilad Erdan közbiztonsági miniszter vasárnap elítélte az incidenst, és arra utasította a rendőrséget, hogy „kivétel nélkül” tartassa be a rendeleteket. A rendőrség azt mondta, a résztvevőkkel való összecsapás elkerülése érdekében döntöttek úgy, hogy nem avatkoznak be.

Az Egészségügyi Minisztérium médiában kiszivárogtatott adatai szerint az ultraortodox közösségekben, különösen Bnei Brakban és Jeruzsálemben, meredeken megnőtt a koronavírusos betegek száma.

Az említett közösségekben több száz új beteg lett mindössze három nap alatt, így a terjedési ráta jóval magasabb, mint az országos átlag, amely csütörtökig háromnaponként megduplázódott.

A koronavírus-esetek száma vasárnapra 3865-re emelkedett, miután 249 új esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában, a betegek 65-e kritikus állapotban van, és 89-nél gyógyult. Eddig a vírus 12 ember életét követelték az országban.

Tavaly december óta világszerte több mint 666 ezer esetet jelentettek, a halálos áldozatok száma 30 ezer felett van, míg a gyógyultaké 138 ezer.