Meglepő felfedezés: iható vizet készítettek Tel-Aviv levegőjéből

Meglepő felfedezés: iható vizet készítettek Tel-Aviv levegőjéből

A Tel-Aviv Egyetemen a világon elsőként végzett olyan jellegű tanulmányt, amely a levegőből lecsapolódó pára ivóvízzé alakításának lehetőségével foglalkozik. A tanulmány megállapította, hogy a Tel-Aviv városának szívében a levegőből kinyert víz megfelel Izrael Állam és az Egészségügyi Világszervezet szigorú ivóvíz-előírásainak, tehát iható – írja a ynet.

A kutatók megvizsgálták a városi légkör vízgőzéből kivont víz minőségét, amelyet az ipar, nagyszámú autó és a tömeges építkezés okozta légszennyezettség jellemez, és megállapították, hogy ezek normális értékkel bírnak és ihatóak. A tesztet egy külön létesítmény segítségével hajtották végre, amelyet az izraeli Watergen céggel közösen építettek.

2019-ben a TIME magazin megállapította, hogy a Watergen vállalat találmánya, a Genny, a levegőből vizet előállító létesítmény a világ 100 legfontosabb találmányának egyike.

A tiszta ivóvíz világszerte tapasztalható növekvő hiánya miatt új technológiák kifejlesztése szükséges az ivóvíz előállításához. A Föld légköre a kutatók szerint hatalmas és megújuló vízforrás, amely alternatív ivóvízforrás lehet. “A légkörünk milliárd tonna vizet tartalmaz, amelynek 98 százaléka gáz halmazállapotú – vagyis vízgőz” – állítják a kutatók, akik kifejtették, hogy ez az első olyan tanulmány a világon, amely egy másik szögből vizsgálta a légszennyezést: annak a levegőből kivont ivóvízre gyakorolt ​​hatását vizsgálták.

A kutatók megjegyzik, hogy a víz minőségét a közlekedés és az ipar által okozott szennyezés is befolyásolja.
“Attól féltünk, hogy a városi terület szívében a levegőből előállított víz nem lesz alkalmas ivásra, de bebizonyosodott, hogy ez nem igaz. Ezekben a napokban kiterjesztjük kutatásainkat Izrael más területeire, beleértve a Haifa-öblöt és a mezőgazdasági területeket, hogy mélyrehatóan megvizsgáljuk a különféle szennyező anyagok hatását a levegőből kivont víz minőségére.”- mondta a kutatást vezető Ofir Inbar.”