Egy év kihagyást követően idén ismét lesz Zsidó Kulturális Fesztivál

Egy év kihagyást követően idén ismét lesz Zsidó Kulturális Fesztivál

A fellépő művészek közreműködésével tartott sajtótájékoztatót a 23. Zsidó Kulturális Fesztiválról Kiss Henriett, a ház vezetője és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a budapesti Rumbach Sebestyén zsinagógában.

Mivel a fesztivál a pandémia miatt tavaly sajnálatos módon elmaradt, a Budapesti Zsidó Hitközség idén újult erővel és bizakodva vág neki e nagyszabású és nagy múltú rendezvénysorozat megrendezésének augusztus 22-től 30-ig – mondta a sajtótájékoztatón Farkasházi Réka, a rendezvény házigazdája.

Mint mondta: a fesztivál az elmúlt években megérdemelten vált a főváros művészeti életének elismert és rangos eseményévé. A rendezvénysorozat egyik legfontosabb missziója évről-évre, hogy felmutassa a káprázatosan gazdag magyar, zsidó és jiddis kultúra legszebb kincseit, azokat az örökbecsű művészi alkotásokat, amelyek alapvetően meghatározzák Magyarország és a Kárpát-medence kulturális arculatát – tette hozzá.
Megrendítő pillanat volt, amikor megemlítette: idén már nem lehet velünk Balázs Fecó, aki korábban rendszeres fellépője volt a zsidó kulturális fesztiváloknak.

Farkasházi Réka a bevezetőjében felolvasta Mester Tamásnak, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnökének üzenetét, amelyben az elnök méltatta a fesztivál eredményeit a magyar zsidó kultúra terjesztésében és népszerűsítésében, s jó szórakozást kívánt a rendezvénysorozat látogatóinak.

A közönség által már „bejáratott”, hagyományos helyszíneken (azaz a Dohány utcai és Hegedűs Gyula utcai zsinagógán, valamint a JCC Budapest – Bálint Házon) kívül most új helyeken is lesznek programok, így a Róth Miksa Emlékház és Művészeti Múzeum kertjében – megidézik majd a régi kertmozik hangulatát –, a másik új helyszín pedig a helyreállított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga épülete.

A tájékoztatón Kiss Henriett, a Rumbach vezetője felidézte az öt évvel ezelőtti emlékét, amikor az akkor még lepusztult, szinte romos állapotban lévő Rumbach zsinagógában Malek Andi és Jáger Bandi zenélt.

– Április volt, rettenetes hideg, életemben nem dideregtem annyira, Malek Andi és Jáger Bandi azonban felmelegítette a szívünket és a lelkünket, igazi tavaszváró hangulatot teremtettek – fogalmazott Kiss Henriett. – Az épület sötét volt és elhanyagolt, nem is álmodtam volna róla, hogy a zsinagóga öt év múlva ilyen gyönyörűszépen megújul és kulturális értelemben ilyen szépségesen „kitavaszodik”.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője kiemelte, hogy a Rumbach zsinagóga teljes egészében állami támogatásból, 3,2 milliárd forint felhasználásával újult meg, s az egyetlen olyan beruházás, amelynek kivitelezése során nem lépték túl sem az anyagi, sem az időbeli keretet – az épület átadását a koronavírus-járvány hátráltatta.

Az ügyvezető hozzátette: az idei 23. Zsidó Kulturális Fesztivál összesen öt helyszínen több mint húsz programot kínál, ami a szervezőktől és közreműködőktől nagyon sok tennivalót kíván, így mindenkinek megköszönte a munkáját, aki hozzájárul a rendezvénysorozat lebonyolításához.

Az idei fesztivál részletes programját ezen a linken találhatják>>>

A 23. Zsidó Kulturális Fesztiválon a hagyományokhoz híven ismét lesz sok-sok klezmer zene és jiddis dallam, de szervezünk könnyűzenei programokat is. Jönnek hozzánk olyan nemzetközi sztárok, mint Boban Marković vagy a különleges odesszai „gangsta folkot” játszó Kommuna Lux, de a magyar zenei színpadok legkiemelkedőbb művészei sem hiányoznak, hiszen újra itt lesz velünk a Budapest Klezmer Band, Malek Andi, Müller Péter Sziámi, a Sabbathsong vagy Palya Bea, s megidéznek olyan legendás, nagy halottakat is, mint Szécsi Pál vagy Leonard Cohen.