Huszonhat éve ölték meg Izrael miniszterelnökét

Huszonhat éve ölték meg Izrael miniszterelnökét

A zsidó naptár szerint ma (Hesván hó 12.) van a 26. évfordulója Izrael 5. miniszterelnöke, Jichák Rabin megölésének.

Délelőtt a hivatalos emlékünnepséget Isaac Herzog elnök rezidenciáján tartották, Benny Gantz védelmi miniszter, Anat Baron legfelsőbb bíró, a Knesszet alelnöke és Eitan Ginsburg jelenlétében.
„Néhány hónap múlva ünnepeljük Yitzhak Rabin születésének századik évfordulóját. 1995. november negyedikére örökké emlékezni fogunk, mint Izrael történelménnk egyik legmegrázóbb pillanatára ” – mondta Herzog.

“Ennek az emléknapnak évről-évre emlékeztetnie kell minket a politikai merénylet jelentésére Izrael szuverén államában. Figyelmeztetnie kell mindannyiunkat arra a szörnyű szélsőségességre, amelyet elérhetünk, ha az érdemi érvek átlépik a gyűlölet határát, amelyet szüntelen uszítás táplál. Az uszítás és a gyűlölet, amelyet az évek során könnyebb terjeszteni, nagyrészt a modern digitális platformoknak köszönhetően.” – mondta az államfő.

Rabint egy szélsőjobboldali aktivista, Jigal Amir lőtte le 1995. november 4-én a tel-avivi tömeggyűlés után.

Rabin a Hatnapos háború idején a hadsereg vezérkari főnöke, később az Egyesült Államok nagykövete, védelmi miniszter és kétszer miniszterelnök is volt (1974-től 1977-ig és 1992-től 1995-ig, a megöléséig). 1994-ben Nobel-békedíjat kapott az Oslói Egyezmény létrehozásában nyújtott szerepéért, Simon Peresz (akkori) külügyminiszterrel és Jasszer Arafat Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetőjével együtt.

Délután a hivatalos állami szertartásra a Herzl-hegyen kerül sor, ahol Herzog elnök és Naftali Bennet miniszterelnök, valamint Dalia Rabin, a volt miniszterelnök lánya szólal fel.  Ezenkívül a Parlament különleges plenáris ülést tart, amelyen Esther Hayut főbíró és Rabin család vesz részt, és az előadók között lesz Mickey Levy házelnök, Benny Gantz, Naftali Bennett, Yair Lapid külügyminiszter, Merav Michaeli közlekedési miniszter és Gideon Saar igazságügyi miniszter is.

A megemlékezést 17:30-tól élőben követhetik figyelemmel az alábbi youtube csatornán: