A Hunyadi téri közösség adományozott menórát a szombathelyi zsinagógának

A Hunyadi téri közösség adományozott menórát a szombathelyi zsinagógának

Még tavaly december végén tűnt el a régi menóra Szombathelyről, amely évtizedek óta a volt zsinagóga előtti holokauszt emlékműnél állt. Rendőrségi nyomozás is indult az ügyben, ám az ellopott menórát nem találták meg.

Szombathelyen négyezer ember halt meg a holokauszt során, és ennél az 1946-ban felállított emlékműnél gyűltek össze évente a megemlékezők. Ezért a menórának különösen nagy jelentősége volt.
“Ezt a szörnyű időszakot a visszatérő zsidóság valamilyen szinten megpróbálta az emlékezetbe foglalni. Ennek volt az egyik eseménye, hogy 1946. július 7-én, vasárnap délelőtt ezt a mögöttünk látható emlékművet felállították” – mondta Mayer László levéltáros.

Most viszont pótolni tudják az ellopott tárgyat, ugyanis a budapesti Hunyadi téri Ohel Ábrahám zsinagóga vezetősége ajándékozott egy menórát a szombathelyi közösségnek.

Az új menórát Gervai László tervezte, és másokkal együtt elkészítette. Szombathelyre Fináli Gábor rabbi, Chikán-Sonne Zoltán körzeti elnök és Fináli Péter vezetőségi tag vitték el, és adták át Márkus Sándornak, a szombathelyi zsidó hitközség elnökének.

Az új menórát július 7-én, a holokauszt megemlékezésen helyezik ki és avatják fel Szombathelyen.