Holt-tengeri tekercs darabokra bukkantak a Júdeai-sivatagban

Holt-tengeri tekercs darabokra bukkantak a Júdeai-sivatagban

Izrael tucatnyi új Holt-tengeri tekercs-töredék felfedezéséről számolt be. A bibliai szöveget tartalmazó tekercs-töredékeket a Júdeai-sivatag egyik barlangjában találták, és úgy vélik, hogy egy Róma elleni zsidó lázadás során rejthették el, csaknem 1900 évvel ezelőtt. A görögül írt tekercsek – az Ö.való nevét leszámítva, mely óhéberül szerepel -, tartalmazzák a kispróféták könyvének részeit, köztük Zakariás és Náhum könyveit is.

A tucatnyi pergamentöredékre írt szövegeket egy összetett és kihívást jelentő nemzeti régészeti művelet során fedezték fel, amelyet az Izraeli Régészeti Hatósága folytatott 2017 óta a Júdeai-sivatag szikláin, versenyt futva a leletek után kutató fosztagatókkal.
A tekercseket a Júdeai-sivatag Nahal Hever-rezervátumában található Rettegés-barlangban találták, nagyjából 80 méterrel egy szorosokkal szegélyezett szikla teteje alatt, és csak a meredek sziklán leereszkedve tudták begyűjteni.

A Holt-tengeri tekercsek, az 1940-es és 1950-es években Kumrán közelében lévő sivatagi barlangokban talált zsidó szövegek gyűjteménye ie 3-tól az I. századig. Ide tartoznak a bibliai szövegek és dokumentumok legkorábbi ismert másolatai.

A tekercs-töredékek mellett különféle időszakokból származó rendkívüli leleteket tártak fel a környéken, köztük a Bar-Kokhba-felkelés (132-136) idejéből származó ritka érméket; egy 6000 éves valószínűleg lánygyermek csontvázát, szövetbe burkolva és mumifikálva, valamint egy nagy, 10 500 évre visszanyúló tökéletes állapotban lévő kosarat, mely valószínűleg a legrégibb a világon.

Az Izraeli Régészeti Hatóság igazgatója, Iszráel Hasszon, a lelet bejelentésekor sürgette a kormányt, hogy fektessen be a területen végzett további feltárásokba.
“Az újonnan felfedezett tekercs-töredékek figyelmeztetést küldenek az állam számára.”– mondta Hasszon.

A kutatók szerint a Tizenkét Kispróféta Könyvét tartalmazó görög tekercs-töredékeket egyedülálló módon jegyezte le két írástudó.

A Bar Kokhba-felkelés végén barlangokba menekült zsidó lázadóktól származó további leletek között voltak zsidó szimbólumokat tartalmazó érmék – mint például hárfa és datolyapálma -, nyíl és lándzsafejek, szandál és tetűfésűk.

Egy másik ritka lelet a sivatagi barlangokban egy hatalmas ép fedeles kosár volt, amely a régió magas hőmérséklete és extrém szárazsága miatt rendkívül jó állapotban maradt. A kosár a kerámia előtti neolitikum korszakából származik, körülbelül 10 500 évvel ezelőttről.