Segíti a holokauszttagadó tartalmak terjedését a facebook algoritmusa

Segíti a holokauszttagadó tartalmak terjedését a facebook algoritmusa

Egy friss elemzés szerint a Facebook keresőjén keresztül bárki könnyedén eljuthat a holokausztot revizionálni próbáló csoportokhoz.

A Facebook éppen a napokban jelentette be, hogy tiltani fogja a felületein az antiszemita összeesküvés-elméleteket. A döntést üdvözlők azonban felhívták a figyelmet arra, hogy a holokauszttagadás továbbra is engedélyezett maradt az közösségi média platformon.

A brit Stratégiai Párbeszéd Intézet (ISD) nemrég napvilágot látott vizsgálata szerint a Facebook nemcsak, hogy nem tiltja a holokausztot tagadó tartalmakat, de aktívan támogatja is azok terjedését, számol be a Mérce a Guardian cikke nyomán.

Az ISD vizsgálata arra jutott, hogy amennyiben valaki a „holocaust” szót üti be a Facebook keresőjébe, elsődlegesen holokauszttagadó tartalmakra érkeznek találatok, amelyek aztán továbbvezetik a felhasználót revizionista és holokauszttagadó aktivisták és ilyen irodalomra specializálódó kiadók oldalaira.

A kutatás során a szervezet legalább 36 olyan Facebook-csoportot fedezett fel, amelyek a holokauszttagadás témája köré szerveződtek. Ezek a csoportok több mint 366 ezer taggal rendelkeznek. A holokauszttagadó tartalmak jelentős része pedig óvatos nyelvezetbe, kódokba ágyazva jelenik meg. Az ISD kutatása alapján arra is rámutatott, hogy a holokauszttagadó tartalmak nemcsak a Facebookon, hanem a Twitteren, a Redditen és a YouTube-on is szép számmal jelen vannak.

Jacob Davey, az ISD kutatásának vezetője szerint a Facebook a „legitim történelmi vita” védelme melletti kiállással magyarázza, hogy meghagyja felületein a holokauszttagadó tartalmakat. A holokauszttagadás azonban egy eszköz arra, hogy delegitimizálják a zsidó emberek szenvedéseit és állandósítsák a régóta meglévő antiszemita toposzokat. „Amikor valaki szánt szándékkal ezt teszi, azt a gyűlölet egy formájának kell tekinteni” – vallja Davey.

A Facebook szóvivője a kutatás eredményeire válaszul azt közölte, hogy minden holokausztot ünneplő és védő tartalmat eltávolítanak, mint ahogyan hasonló a moderálási gyakorlatuk az áldozatokból viccet űző tartalmak esetén is, illetve a holokauszttagadó tartalmakat az ajánlásaikból is ki szokták venni.

A szóvivő arra is kitért, hogy azokban az országokban, ahol a törvények szerint a holokauszttagadó tartalmak illegálisnak számítanak, ott a Facebookon is azok. „Mindazonáltal nehéz megtalálni az egyensúlyt a szabad véleménynyilvánítás és az emberek védelme között” – tette hozzá.