Online ismeretterjesztő programok és megemlékezés lesz a holokauszt magyarországi áldozatairól

Online ismeretterjesztő programok és megemlékezés lesz a holokauszt magyarországi áldozatairól

Online programsorozattal emlékezik meg a holokauszt magyarországi áldozatairól Magyarország Kormánya és a Holokauszt Emlékközpont.
A mintegy nyolc évtizeddel ezelőtti események áldozatainak emléknapján, április 16-án 16  órától online gyászimán vehetnek részt az érdeklődők a Holokauszt Emlékközpont Facebook oldalán, valamint a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube csatornáján. A megemlékezés keretében rendezendő Oktatási Emlékhéten az Emlékközpont oktatási csoportja online ismeretterjesztő tartalmakkal is segíti a méltó megemlékezést.

Amint az Országgyűlés nyilatkozata fogalmaz, „a holokauszt az egész magyar nemzet tragédiája, amelynek emléknapján mély részvéttel hajtunk fejet a vészkorszak áldozatai és sokat szenvedett túlélői előtt”. A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapján, április 16-án ezért arra a több mint félmillió honfitársunkra emlékezünk, akiket származásuk, vallásuk miatt fosztottak meg jogaiktól, gettósítottak és koncentrációs táborokba deportáltak vagy munkaszolgálatra küldtek 1938 és 1944-45 között.

A magyar nemzet pótolhatatlan veszteségeket szenvedett el az időszak során – ezzel és következményeivel ma is nap mint nap szembesülünk. Az áldozatok a korabeli magyar társadalom aktív tagjaiként sokat tettek a magyar kultúra és gazdaság sikeres működéséért és felvirágoztatásáért. Bűnük mindössze annyi volt, hogy származásuk, vallásuk, őseik hite nem volt kívánatos a vészterhes időszak német fajelmélet által dominált magyar törvényei számára.

Kiemelt programpontok:
2021. április 15., csütörtök, 17 óra – Groó Diana ŐSFÉNY (Urlicht) című rövidfilmjének vetítése és beszélgetés az alkotóval
2021. április 16., péntek, 10 óra – Rendhagyó történelemóra, Receptek a túléléshez
2021. április 16., péntek, 16 óra – Kádis és tiszteletadás az Áldozatok Emlékfalánál, élő közvetítés

A 2002-ben létrejött Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány, illetve az általa működtetett Holokauszt Emlékközpont célja és feladata az emlékezés, az emlékeztetés. Az Emlékközpont minden év január 27-én, az Auschwitz-Birkenau-i koncentrációs tábor felszabadulása, valamint április 16-án, a gettósítás kezdetének évfordulóján megemlékezik a holokauszt magyarországi áldozatairól, hogy ne feledkezzünk meg róluk.

A járványhelyzet idén sem teszi lehetővé a vészkorszak idején meggyilkolt ártatlan áldozatokra való együttes emlékezést, de az online térben szervezett események lehetőséget adnak rá, hogy közösen gondoljunk életüket vesztett felmenőinkre, rokonainkra, családunk barátaira, ismerőseire és egyáltalán, az összes üldözöttre, áldozatra.

A Holokauszt Magyarországi Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Holokauszt Emlékközpont április 12. és 16. között Oktatási Emlékhetet tart, melyen az Emlékközpont oktatási csoportja online ismeretterjesztő tartalmakkal segíti a méltó megemlékezést. A programok keretében családtörténetek, tárlatvezetések, filmvetítések, rendhagyó órák és foglalkozások várják a diákokat, pedagógusokat és minden érdeklődőt.

Csütörtökön, április 15-én 17 órai kezdettel kerül sor Groó Diana ŐSFÉNY (Urlicht) című rövidfilmjének vetítésére. A vetítést követően Groó Diana rendező, forgatókönyvíróval beszélgetünk. A film vetítéséhez ZOOM alkalmazáson keresztül lehet csatlakozni, a film után következő beszélgetést pedig az Emlékközpont facebook oldalán élőben követhető.

Az április 16-i Emléknapon a Holokauszt Emlékközpont egyebek mellett a virtuális térben tartandó, az áldozataik neveit is megjelenítő mécsesgyújtással, rendhagyó online történelemórával, továbbá 16:00 órától egy szintén online követhető kádissal, vagyis ősi zsidó imával is felidézi az áldozatok emlékét. Az online kádis a Nemzeti Ünnepek és Emléknapok YouTube csatornáján, valamint a Holokauszt Emlékközpont facebook oldalán követhető.

Egy online kiadvány is készül az Emlékközpont weboldalára Emlékmozaik néven, amely a beküldött fotókból, tárgyakból álló személyes emlékek gyűjteménye. Az Holokauszt Emlékközpont ugyanis fontos feladatai között tartja számon nemcsak az áldozatok neveinek gyűjtését, hanem a személyes életüket, sorsukat dokumentáló tárgyak, iratok, fotók megőrzését is.