Hetvenöt éve szabadították fel az auschwitz-birkenaui haláltábort

Hetvenöt éve szabadították fel az auschwitz-birkenaui haláltábort

Szerda este kezdetét vette az V. Holokauszt Világfórum Izraelben. Az eseményre 49 ország magas rangú tisztviselője, államfők, miniszterelnökök és négy király hivatalos. Többségük szerdán érkezett Izraelbe.

Az eseményen az izraeli elnök és kormányfő mellett felszólal Vlagyimir Putyin orosz, Frank-Walter Steinmeier német, Emmanuel Macron francia elnök, valamint Károly brit trónörökös és Mike Pence amerikai alelnök. A megemlékezés után a program szerint Áder János magyar származású holokauszttúlélőkkel találkozik.

Macron érkezett egyébként elsőként a vezetők közül, gépe kedd este landolt a jeruzsálemi Ben Gurion repülőtéren, ahol Jiszráel Kac külügyminiszter köszöntötte.

A nemzetközi konferencia címe egyébként Emlékezés a holokausztra, harc az antiszemitizmus ellen, a kezdeményezője pedig nem más, mint a Nemzetközi Holokauszt Fórumot és több más zsidó intézményt vezető Móse Kantor.

A mintegy háromórásra tervezett találkozót a Jad Vasem holo-kauszt-emlékmúzeummal együttműködésben és Reuven Rivlin izraeli államelnök támogatásával szervezték. A lengyelek, észtek és lettek bojkottálják az eseményt, mert ők nem szólalhatnak fel, és többször jelezték, attól tartanak, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felszólalását napi politikai célokra használja majd fel.

Putyin emellett a jeruzsálemi Sacher parkban felavatja a leningrádi ostrom emlékművét is, tárgyal Benjamin Netanjahu kormányfővel és Rivlin elnökkel is. Auschwitzban is zajlanak megemlékezések az évforduló kapcsán, itt Orbán Viktor miniszterelnök képviseli hazánkat a programsorozaton az izraeli államfő mellett Andrzej Duda lengyel, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Frank-Walter Steinmeier német államelnök, a belga király és királyné társaságában.