Hétezer éves pecsétre bukkantak Izraelben

Hétezer éves pecsétre bukkantak Izraelben

A Tel Tsafban folyó ásatások során egy hétezer éves mintázott pecsétre bukkantak a kutatók, amely azért érdekes, mert ilyen korú pecsétet még nem találtak a környéken. A 2004 és 2007 közötti feltáráson körülbelül 150 hasonló pecséttöredéket találtak, de azokon nincs minta, az viszont, hogy a mostani leleten van, arra utal, hogy Tel Tsaf (תל צף) valamilyen regionális központ lehetett, a pecsét pedig valószínűleg valamilyen bürokratikus funkciót töltött be.

A quibit híradása szerint az agyagpecsét valószínűleg egy láda vagy egy siló ajtaját zárhatta le: ha valaki kinyitotta, a pecsét eltört, és kiderült, hogy valaki hozzányúlt az ott tárolt holmihoz.

Yosef Garfinkel, a felfedezést ismertető tanulmány egyik vezető szerzője szerint a környéken még mindig alkalmazzák az ilyesfajta pecséteket. A későbbi korokból sok hasonló lelet került elő, de azokon bibliai figurák vagy írás volt található, a hétezer éves pecsét azonban még az írás megjelenése előtt készült.

A kutatók megvizsgálták a pecsét anyagát is, ami legalább hat mérföldnyi távolságból származott. Ez azt is jelentheti, hogy valaki távolabbról hozhatott valamit, aminek az edényét ezzel pecsételték le, és a faluban cserélhette el valamire.